Construcția căilor feratre de tip european în regiunea Cernăuți este planificată să înceapă în 2026

Construcția căilor ferate din regiunea Cernăuți până la granița de stat cu România este planificată să înceapă în 2026. Construcția ar putea costa aproape 7,4 miliarde de grivne.
Acest lucru se precizează în răspunsul Ministerului Dezvoltării Comunitare și Teritoriale al Ucrainei la solicitarea audiovizualului public.
Construcția căilor europene pe direcția Cernăuți – Suceava pe tronsonul de la Cernăuți până la frontiera de stat cu România este planificată pentru perioada 2026-2029. Acest lucru se precizează în planul operațional de măsuri pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare și Extindere a Infrastructurii de Frontieră cu Țările Uniunii Europene și Republica Moldova până în 2030.
Conform planului operațional, costul preliminar al construcției pe tronsonul Cernăuți – Vadul-Siret – frontieră de stat este de aproape 7,4 miliarde de grivne: 2026 – peste 608 milioane grivne; 2027 – aproape 1,7 miliarde de grivne; 2028 – peste 2 miliarde grivne; 2029 – peste 3 miliarde de grivne.
Sursele finale de finanțare nu au fost încă stabilite. Aceasta poate include asistență tehnică internațională, bugetul de stat și alte surse neinterzise de lege.
În 2025, aceștia intenționează să efectueze lucrări de proiectare și sondaj pentru a pregăti un studiu de fezabilitate pentru un proiect de reconstrucție a instalațiilor feroviare cu construcția de șine și electrificarea secțiunii.
Mai multe informații despre lungimea pistei, traseul acesteia și etapele de construcție vor fi disponibile atunci când documentația de proiectare este finalizată.
Ce se știe despre construcția căilor ferate europene la Cernăuți
Datorită cererii Ukrzalizniția și a ministerului pentru proiectul CEF, va fi construită o cale ferată cu ecartament euro spre Suceava prin regiunea Cernăuți. Pentru prima etapă a proiectului, jumătate din banii pentru dezvoltare vor fi alocați de la buget, cealaltă jumătate din granturi. Acest lucru a fost declarat anterior într-un interviu pentru Suspilne Cernăuți de către șeful adjunct al Administrației Regionale de stat de atunci, Alena Atamaniuk. Potrivit proiectului, Eurorail ar trebui să unească orașe precum Cracovia, Lviv, Cernăuți, Suceava și Ungheni.
„Pentru Ucraina și Moldova, acest lucru va oferi oportunități de a-și exporta produsele în străinătate pe o scară mai mare”, a spus Atamaniuk.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram