Un frumos cadou de sărbători
Primul l-am făcut chiar noi singure, un grup de doamne, printre care s-au numărat binecunoscuta interpretă de folclor Elena Calancea, bibliotecara și poeta Rodica Zegrea, din Prisăcăreni, alte câteva doamne din satul Pătrăuții de Jos, însoțite bineînțeles de subsemnata, care în ajunul sfântului Nicolae am efectuat un pelerinaj de suflet.
Din nou am revenit pe la câteva mănăstiri din Sudul Bucovinei. Ca de fiecare dată am poposit mai întâi la sfânta și atât de dragă sufletului nostru mănăstirea Putna. Am avut fericirea să stăm de vorbă cu starețul acestui sfânt lăcaș, arhimandritul Mechisedec, care ne-a binecuvântat, ne-a poftit să venim mai des, căci avem trecere acum pe la Crasna-Vicov, ne-a dăruit câte un calendar –carte, creștin ortodox pe anul 2023. Călugării de la muzeul mănăstirii ne-au dăruit mai multe iconițe cu chipul sfințlor Nicolae și Ștefan cel Mare.
Iconițe cu chipul Marelui Voievod am adus și pentru elevii noștri, participanți la concursul de desene dedicate lui Ștefan cel mare. De asemenea iconițe cu chipul celor doi sfinți, dar și a Mântutorului nostru Iisus Hristos am adus în dar și colegilor noștri, cât și membrilor familiilor noastre.
Neapărat am poposit pentru câteva minute, ne-am fotografiat la bustul marelui poet al neamului Mihai Eminescu, aflat în curtea mânăstirii. Aici cei doi mari bărbați ai neamului nostru: Ștefan cel Mare și Mihai Eminescu se află atât de aproape unul de altul, dar și de sufletul nostru, trist și îndurerat acum.
Ca și în rândul trecut, vizitând mănăstirea Sihăstria Putnei, ne-am închinat, am rostit câte o rugăciune, am aprins câte o lumânare la mormântul ÎPS Pimen Suceveanul, care-și doarme somnul de veci întru-n loc pitoresc la această frumoasă mănăstire, înconjurată de păduri seculare. De la Izvorul Tămăduirii al celor trei sfinți Sila, Natan și Paisie am luat apă pentru a o duce la casele noastre. Am poposit, desigur, la Chilia sfântului Daniil Sihastrul. De fapt venim aici, ori de câte ori venim și la Putna.
A doua zi am asistat la sfânta slujbă de la mănăstirea Putna. Așa cum facem în oricare lăcaș sfânt, ne-am rugat pentru pace în Ucraina, pentru sănătate, înțelegere și bine. Într-o zi acest bine neapărat va veni pe multpătimitul nostru pământ.
Tot în această zi am mai vizitat mănăstirile din orașul Rădăuți, catedrala de aici și biserica Cuvioasei Parascheva.
A fost ca întotdeauna un pelerinaj de suflet. Ne-am rugat, ne-am închinat, am aprins lumânări, am înălțat rugăciuni, am procurat acatiste, iconițe, alte obiecte de cult, sfințite și binecuvântate.
Ne-am întors la casele noastre cu speranța că în curând se va termina acest război, vom reveni la normal și totul va fi bine. Doamne, ajută-ne să vină această zi cât de curând.
Un alt eveniment a avut loc, chiar în ziua sfântului Nicolae, pe stil vechi, prilejuit de un mic concert dedicat în primul rând păcii. Acest concert a fost susținut de elevii clasei absolvente de la liceul din Cupca. A fost de fapt ceea ce altădată, când eram în altă situație, acel Carnacal de revelion. Acum, bineînțeles nu poate fi vorba de astfel de sărbători, dar poezii, cântece, mesaje pentru pace și speranță, cât și colinde vechi, creștine, au răsunat în acea zi în sala de festivități a liceului din Cupca. Sala a fost decorată simplu și frumos în stilul sărbătorilor de iarnă, având și bradul multdorit, în prezența părinților, a elevilor claselor mai mici, a profesorilor.
Îndrumați de diriginta de clasă, profesoara de istorie, doamna Valentina Țâțâu, elevii noștri, în afară de mesajul lor pacific, au adus în fața celor prezenți și un mic crâmpei al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă, specifice locului. Au îmbrăcat vechiel și frumoasele costume populare. Toți au fost salutați și felicitați cu prilejul sărbătorilor ce se află în pragul caselor noastre, de directoarea liceului, doamna Maria Lazurca. Pace și sănătate, sunt cele mai aprige, dorite și atât de așteptate dorințe, ce sperăm că se vor împlini totuși.
Costumația națională va fi prezentă anul acesta, plus versurile, cântecele și colindele de pace și speranță, colindele creștine, la toate clasele liceului nostru.
Sperăm că vom avea parte pe viitor de sărbătorile de arnă, atât de frumoase și bogate în datini și tradiții. Până atunci ne rugăm pentru pace, liniște, sănătate și ne punem mare speranță că ziua de mâine va fi totuși bună. Doamne ajută!
Eleonora Schipor
Urmăriți-ne pe Telegram