Vasile Tovarnițchi – Omul care a sfințit locul
Duminică, 26 martie 2023, se împlinesc 29 de ani de la trecerea în lumea celor drepți a lui Vasile Tovarnițchi – un cunoscut pedagog din nordul Bucovinei și director-fondator al Liceului „Mihai Eminescu” din localitatea Carapciu.
Viața acestui Om a fost și sămânță, și ploaie, și tunet peste pământul unde a trecut. Din activitatea sa multilaterală se desprind idei ce ne servesc și astăzi drept imbold în lupta pentru adevăr, în dragostea pentru cultul cărții, în stima și adâncul respect pentru cultura noastră națională.
Vasile Tovarnițchi, proeminent pedagog român din actuala regiune Cernăuți, s-a născut la 2 octombrie 1930 în familia iui Ion și a Magdalenei Tovarnițchi, țărani înstăriți din Carapciu pe Șiret, fostul județ Storojineț.
În 1937 începe învățătura la școala primară din satul natal, absolvește în 1942 patru clase și este înscris la Liceul «Regele Ferdinand» din Storojineț. între 1945-1947 și-a continuat studiile la Școala de 7 ani din Carapciu, după terminarea căreia îl aflăm învățător la Pătrăuții de Jos.
Între anii 1948-1952 urmează prin corespondență Școala Pedagogică din Cernăuți și în același timp activează ca învățător, apoi șef de studii la școala Nr.1 din lordanești, profesează la Oprișeni, îndeplinind aici și funcția de director adjunct. în perioada anilor 1955-1957 îl aflăm în funcția de adjunct al directorului Casei de copii din Carapciu.
Calea spre noi cunoștințe o va continua la Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, absolvind cu mențiune facultatea de istorie. I s-a propus loc de muncă la catedra universitară, dar dânsul refuză din dragoste față de părinți, sat, dar și din acea mândrie de bucovinean care nu l-a părăsit niciodată.
Timp de 2 ani va fi director al școlii Nr.2 din lordănești, apoi director al școlii serale din Carapciu, director-adjunct la aceeași școală, iar din 1961 – director al Școlii Medii din Carapciu, în fruntea căreia s-a aflat fără întrerupere timp de 33 de ani, până la 26 martie 1994, când s-a stins din viață.
Prin insistența și truda Dumnealui, în 1985 este înălțată clădirea nouă a școlii, pentru 624 de elevi cu 24 săli de clasă, sală de festivități și de sport, cantină pentru 150 de locuri, ateliere, tir, alte anexe gospodărești. Costrucția acestui edificiu a fost unul dintre cele mai mari visuri și realizări ale directorului Vasile Tovarnițchi. La plăcut ordinea și frumosul estetic, și-a respectat colegii și i-a iubit mult.
A condus mulți ani „Școala tânărului director”, împărtășindu-le măiestria de conducător și profesor tinerilor directori din raion și regiune. Lecțiile susținute de Domnul Tovarnițchi erau atât de bogate și interesante că le rețineau în memorie pentru multă vreme și elevii, și profesorii.
Român adevărat, i-a apreciat pe acei ce iubeau neamul. A fost unul din inițiatorii și membrii Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”. Fiind un devotat apărător al limbii, istoriei și culturii naționale românești, Vasile Tovarnițchi a reușit să obțină ca Școala Medie din Carapciu, să revină la grafia latină printre primele în regiune, în 1989. Dumnealui a insistat ca în școala noastră să fie citit un curs nou „Istoria neamului”, de predarea căruia a avut grijă. Tot un merit al Domniei Sale, este și faptul că, din 1990, Școala Medie din Carapciu poartă numele Lucefărului poeziei românești – Mihai Eminescu.
A susținut inovația și întotdeauna a reacționat pozitiv la toate schimbările ce apăreau în sfera educației. La 1 septembrie 1991 Școala Medie din Carapciu a devenit Liceu Teoretic, unul dintre primele licee din localitățile rurale din raion și regiune. La liceu au fost invitați să țină cursuri profesori de la Universitatea din Cernăuți, au fost stabilite relații de colaborare profesională cu colectivele pedagogice de la Liceul „Ștefan cel Mare” din Suceava și „Andrei Șaguna” din Brașov, România.
Despre Vasile Tovarnițchi s-ar putea scrie cărți, căci o activitate mai bogată și un suflet mai ales rar se întâlnește. Dacă trecând peste Șiret poți auzi „podul lui Tovarnițchi” sau „la liceul lui Tovarnițchi” asta înseamnă că sătenii n-au uitat și faptele mari trăiesc în timp. într-adevăr Vasile Tovarnițchi este Omul care a sfințit locul.
Liceul „Mihai Eminescu” din Carapciu
Urmăriți-ne pe Telegram – t.me/bucpress