Comunitățile teritoriale din regiunea Cernăuți se pronunță împotriva adoptării legii privind transferarea terenurilor forestiere în proprietatea statului. Care sunt riscurile?
O parte din terenurile comunei Berehomet din regiunea Cernăuți este acoperită cu păduri. Aici se derulează activității de exploatare forestieră și prelucrarea lemnului. Filiala silvică este a doua la numărul de impozite plătite la bugetul comunei, iar din cauza proiectului de lege privind reorganizarea sectorului forestier, se vor plăti mai puține taxe, potrivit audiovizualului public Suspilne Cernăuți.
Ludmila Kirileak, ecomonist în cadrul primăriei comunei Beregomet: ”Prelucrarea lemnului este baza comunității noastre. Dacă la etapa actuală întreprinderea va fi adusă într-o situație în care nu va plăti taxe pe teritoriul nostru sau va fi redus numărul angajaților, aceasta va avea un impact negativ asupra părții de venituri, ceea ce va influența și asupra salariilor cadrelor didactice, celor din domeniul culturii, amenajării teritoriului, precum și asupra finanțării în domeniul sănătății”.
În gosdopădia silvică din Beregomet lucrează peste 500 de persoane. În prezent nu sunt planificate reduceri de cadre, afirmă directorul Roman Prikazka.
Roman Prikazka, directorul filialei Beregomet a gospodăriei silvice ”Pădurile Ucrainei”: ”O astfel de refrmă, atât în regiune, cât și pe teritoriul țării, era de multă vreme necesară. Cred că este oportună și trebuie să fie implimentată. În ceea ce privește oamenii și locul de muncă, nimic nu s-a schimbat până în prezent. Nu au fost reduceri la întreprindere și totul funcționează”.
Proiectul de lege a fost publicat pe site-ul Agenției de stat de resurse forestiere, ulterior pe site-ul președintelui a fost creată o petiție împotriva examinării proiectului de lege, ce a adunat numărul necesar de voturi. Adunarea semnăturilor a fost inițiată de Asociația Orașelor din Ucraina. Potrivit directorului filialei regionale, Pavlo Goriuk, proiectul de lege contravine principiului descentralizării.
Pavlo Goriuk, director executiv al filialei regionale Cernăuți a Asociației orașelor din Ucraina: ”Acestea sunt terenurile pe care se află pădurile. În cazul în care legea va fi adoptată, atunci aceste păduri împreună cu terenul ce sunt proprietatea comunităților teritoriale, vor trece în proprietatea statului. Comunitățile vor pierde resurse financiare și materiale semnificative, doar ele sunt niște surse suplimentare unde ar putea fi organizate zone de recreere. O astfel de consolidare a gestionării pădurilor implică și reduceri de angajați, au avut loc astfel de reduceri a locurilor de muncă și evident a impozitelor”.
Potrivit primarului comunității teritoriale Hliboca, Grigorii Vanzureak, statul trebuie să reglementeze și să nu fie un utilizator cu drepturi depline al resurselor natural.
Grigorii Vanzureac, primarului comunității teritoriale Hliboca: ”Consider că ar fi corect să rămână în comunitate, fie prin intermediul unei companii specializate la nivel de regiune, iar statul să exercite funcția de control și să monitorizeze activitățile gospodăriilor forestiere. În cazul în care vor fi transferate în proprietatea statului, de facto, noi vom pierde aceste terenuri”.
Potrivit primarului Vanzureak, obținerea statutului de terenuri în proprietatea statului, precum în fostul raion Putila – unde o mare parte sunt acoperite cu păduri – vor reduce din potențialul de dezvoltare economciă a comunelor și a concurenței acestora cu suburbiile.
Grigorii Vanzureac, primarului comunității teritoriale Hliboca: ”Noi am transferat inițial în proprietatea statului. Ulterior, din proprietatea statului se formează o societate pe acțiuni, în continuare sunt atrași investitori și următoarul pas poate fi privatizarea unei anumite ramuri. Există multe întreprinderi ce aparțineau statului, apoi au trecut în proprietatea altor întreprinderi sau instituții”.
Reforma în sectorul forestier este necesară pentru a gestiona mai eficient toate gospodăriile silvice, afirmă șeful departamentului de silvicultură al biroului “Pădurile Ucrainei”, Igor Ceban. În special, planificarea bugetului și susținerea gospodăriilor forestiere nerentabile, precum și atragerea investițiilor străine ca o mare întreprindere. Potrivit acestuia, se planifică reducerea de personal în administrații și vor fi păstrate locurile de muncă ale muncitorilor.
Igor Ceban, șeful departamentului de silvicultură și exploatare a lemnului al biroului Podilskii al întreprinderii de stat “Pădurile Ucrainei”: ”Codul fiscal nu a fost modificat, impozitele plătite anterior la bugetul local și la cel de stat sunt acum îndeplinite într-un sistem unic, deoarece nu au fost introduse modificări în legislația fiscală. Adică, impozitele plătite de persoanele fizice, impozitul pe teren și producția de material lemnos – totul se plătește, fără schimbări. Proiectul de lege prevede că 100% din acțiunile să fie deținute de stat, deocamdată nu a fost discutat de parlamentari, iar petiția împotriva proiectului de lege va fi examinată de președinte”.
Urmăriți-ne pe Telegram