Ucraina se pregătește să-și lanseze ofensiva de primăvară
Ucraina a declarat că este pregătită să înceapă ofensiva de primăvară împotriva forțelor ruse.
“Pregătirile se apropie de sfârșit”, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, referindu-se la atacul major pe care Kievul vrea să-l lanseze pentru a recuceri teritoriile ucrainene ocupate în est și sud de către Rusia, scrie La Libre Belgique.
“Echipamentul a fost promis, pregătit și livrat parțial. Într-un sens larg, suntem pregătiți”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă. “Când va vrea Dumnezeu, (când va fi) vremea potrivită și hotărârea comandanților, o vom face”.
Dar el a adăugat că puternicele tancuri Abrams promise de Statele Unite “nu vor avea timp să participe la această contraofensivă”, livrarea lor în Ucraina fiind așteptată abia la sfârșitul anului 2023.
“Fiecare atac, fiecare act malefic împotriva țării noastre și a poporului (nostru) aduce statul terorist mai aproape de eșec și pedeapsă”, a reacționat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram, cerând un “răspuns” internațional la “teroarea” rusă.
În această iarnă, Rusia a încercat să cufunde Ucraina în întuneric și haos, distrugându-i infrastructura energetică, strategie care însă a eșuat.
Perspectiva unei viitoare ofensive a armatei ucrainene, susținută de echipamente occidentale puternice, ar duce războiul într-o nouă fază, după mai bine de un an de conflict de mare intensitate.
De mai multe luni, Ucraina a pretins că vrea să lanseze un asalt decisiv pentru a inversa cursul invaziei ruse și pentru a-și elibera aproape 20% din teritoriul ocupat, inclusiv Peninsula Crimeea.
Pentru a-i veni în ajutor, țările membre NATO și partenerii lor le-au furnizat ucrainenilor 230 de tancuri de luptă și alte 1.550 de vehicule blindate, a anunțat, joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Kievul a salutat vineri sosirea armelor Caesar din Danemarca, fără a preciza numărul acestora. Copenhaga promisese în februarie că va livra 19 dintre aceste arme de fabricație franceză.
Rusia, la rândul ei, a mobilizat sute de mii de rezerviști.
În ciuda sprijinului din prima linie din partea paramilitarilor din Grupul Wagner, forțele ruse își sparg dinții în Bahmut, un oraș din est pe care încearcă să-l captureze încă din vara trecută, cea mai lungă și sângeroasă bătălie din acest război. Pentru Moscova, este vorba despre revendicarea victoriei după mai multe eșecuri umilitoare anul trecut. Ciocnirile de acolo au devenit mai dure, deoarece forțele speciale ruse luptă acum în oraș, potrivit armatei ucrainene.
Lângă Bahmut, Alex, în vârstă de 34 de ani, este pe cale să meargă într-un tranșeu de pe front pentru a apăra orașul. “Suntem lipsiți de soldați, avem mulți răniți, dar și morți […]. Uneori, în tranșee, trebuie să te ascunzi în spatele unui cadavru. Nu contează dacă este al unui ucrainean sau al altcuiva, este singura modalitate de a supraviețui”, povestește el.
Kievul își explică strategia de război de uzură în zonă pentru a limita la maximum posibilitățile ca armata rusă să-și continue cucerirea Donbasului, un mare bazin industrial din partea de est a Ucrainei.
Iar pe front diplomatic, președintele Zelenski a anunțat vineri că a cerut ajutorul Chinei în cazul recuperării copiilor ucraineni “deportați” de Rusia, al căror număr este estimat oficial la cel puțin 20.000 de către Kiev.
Zelenski le cere aliaților să-i trimită o apărare aeriană mai bună
Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților să ofere țării sale o apărare antiaeriană mai bună, inclusiv avioane de luptă, după ce un bombardament cu rachete rusești a lovit zone rezidențiale.
“Apărarea aeriană, o forță aeriană modernă, fără de care este imposibilă o apărare aeriană eficientă, precum și artilerie, vehiculele blindate. Tot ceea ce este necesar pentru a asigura securitatea orașelor noastre, a satelor noastre, atât în interior, cât și pe linia frontului”, a explicat Zelenski, citat de El Periodico.
“Răul rusesc poate fi oprit cu arme, apărătorii noștri o fac. Și poate fi oprit cu sancțiuni, sancțiunile globale trebuie îmbunătățite”, a scris Zelenski pe Twitter.
De mult vreme, președintele ucrainean cere mai multe arme, o înăsprire a măsurilor punitive internaționale împotriva Rusiei și un control mai bun al implementării restricțiilor la export impuse până acum.
Războiul ar putea dura ani sau chiar decenii
Președintele ucrainean a avertizat că războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei ar putea dura ani sau chiar decenii. Prin urmare, potrivit liderului de la Kiev, aliații ar trebui să-i sprijine acum pe ucraineni, pentru a nu crește riscul unui al treilea război mondial, relatează RBC.
Într-un interviu acordat televiziunii finlandeze Yle, el a subliniat că, în pofida speranțelor de succes, președintele ucrainean a avertizat că “războiul ar putea dura ani sau chiar decenii”.
“Este mai ieftin pentru alte țări să sprijine Ucraina acum, decât să crească riscul unui al treilea război mondial”, a afirmat Volodimir Zelenski, adăugând că războiul din Ucraina ar trebui să se încheie altfel decât cel din Finlanda.
După cum notează Yle, Zelenski s-a referit, probabil, la războiul sovieto-finlandez din 1939-1940, după care finlandezii au fost forțați să cedeze aproximativ 10% din teritoriul lor către URSS.
“Simt că o astfel de posibilitate nu ar trebui permisă”, a accentuat președintele Ucrainei.
Sursa: RADOR