Directorul unei școli românești din Ținutul Herța, întâmpinat cu flori și lacrimi de bucurie de elevii săi după ce s-a întors de pe frontul din estul Ucrainei
Constantin Apachiței, director al Liceului din satul Bairachi, Ținutul Herța, în care procesul de învățământ are loc în limba română, s-a înscris în rândurile armatei ucrainene în primele zile ale invaziei la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei. După mai bine de 14 luni de război, profesorul s-a întors acasă, fiind în concediu militar, notează Agenția BucPress din Cernăuți.
Cadrul didactic de etnie română a fost întâmpinat cu flori și lacrimi în ochi de către elevii săi, dar și de colectivul pedagogic. Potrivit unui comunicat al primăriei comunei Herța, regiunea Cernăuți, Constantin Apachiței a participat la operațiuni de eliberare a teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia.
„În aceste luni prelungite, fiind departe de casă, el era sprijinit de consăteni, profesori și elevi, care l-au ajutat material și moral”, potrivit postării pe Facebook a primăriei Herța.
Localitatea Bairachi este cunoscută în istoria poporului român ca Mogoșești, făcând parte încă de la înființare din Principatul Moldovei. Prima atestare documentară a localității datează din anul 1633. După Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859, a intrat în componența statului român.
În perioada interbelică, satul Mogoșești a făcut parte din componența României, în Plasa Herța a județului Dorohoi. Pe atunci, populația era formată aproape în totalitate din români. Începând din anul 1991, satul Mogoșești face parte din regiunea Cernăuți din cadrul Ucrainei independente. În prezent, satul are 1.868 locuitori, preponderent români.
Comunitatea locală a sprijinit eforturile Ucrainei de apărare a statului de agresiunea militară a Federației Ruse, unul dintre exemple fiind implicarea directorului Liceului la operațiunile militare de eliberare.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram – t.me/bucpress
Urmăriți-ne pe Telegram