Ucraina cere Europei să dubleze livrările de electricitate
Într-un interviu acordat AFP, ministrul Energiei al Ucrainei, German Galuşcenko, a afirmat că Ucraina solicită Uniunii Europene să crească semnificativ furnizarea de energie electrică în urma atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina și a distrugerii barajului de la Kahovka, care a dus la inundații în sudul țării.
German Galuşcenko a solicitat ca plafonul pentru importurile de electricitate din Europa să fie mărit de la 1 gigawați în prezent la 2 gigawați. El a subliniat că centrala nucleară de la Zaporojie nu prezintă un risc iminent în acest moment, dar trebuie supravegheată.
German Galuşcenko a menționat că aproximativ 80 de localități ar putea fi distruse, 20.000 de gospodării rămân fără electricitate, iar cel puțin 10.000 de hectare de teren agricol vor fi afectate în urma inundațiilor cauzate de distrugerea barajului de la Kahovka, din sudul Ucrainei, citând estimări preliminare.
Ministrul ucrainean a continuat să declare că de la începutul invaziei rusești în Ucraina, 50% din infrastructura energetică a țării a fost atacată, iar rușii utilizează diverse tipuri de arme pentru a ataca aceste infrastructuri.
Plafonul actual de importuri de electricitate europeană în Ucraina este de 1.050 de megawați, dar infrastructurile de interconectare permit importul de până la 2 gigawați de electricitate, conform explicării lui German Galuşcenko. El a adăugat că Ucraina a solicitat Europei să mărească plafonul de livrări, deoarece până în prezent țara și-a acoperit 100% din necesarul de electricitate din producția internă.
În legătură cu securitatea centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Ucraina și Europa, German Galuşcenko a confirmat că nivelul apelor din bazinul de răcire depinde de nivelul apei reținute în barajul de la Kahovka. El a menționat că nu există un risc imediat în prezent, dar situația este monitorizată îndeaproape. Nivelul actual al apelor în bazinul de răcire este de 16,6 metri, iar nivelul critic necesar pentru alimentarea circuitelor de răcire ale centralei este de 12,7 metri.
German Galuşcenko a explicat că există un risc, dar nu imediat, menționând temperaturile ridicate din timpul verii și fenomenul de evaporare.
În luna februarie 2022, la scurt timp după începerea invaziei rusești în Ucraina și ocuparea unor zone întregi din teritoriul ucrainean de către trupele ruse, Moscova a preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Centrala se află în centrul unei crize de securitate nucleară din cauza bombardamentelor aproape constante din apropiere, iar Kievul și Moscova își atribuie reciproc responsabilitatea.
Urmăriți-ne pe Telegram