Zelenski a depus un proiect de lege privind limba engleză în Ucraina. Cine va fi obligat să o învețe?
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a înaintat spre examinare Radei Supreme un proiect de lege privind limba engleză. În câțiva ani, funcționarii publici de diferite categorii și serviciile de urgență vor fi obligați să o învețe. În cele din urmă, limba engleză va fi introdusă în toate grădinițele, potrivit TSN.
Primăria din Ivano-Frankivsk se bazează pe limba engleză, iar mulți angajați o învață. Primarul, Ruslan Martsynkiv o vorbește. “Cred că cei mai mulți oameni nu vor începe de la zero, au o anumită bază, nu există prea multă practică, dar dacă te străduiești, poate da rezultate”, spune el.
Un proiect de lege privind utilizarea limbii engleze în Ucraina se află deja în parlament. Acesta se aplică nu doar angajaților, ci în toate sferele vieții. Va fi pusă în aplicare treptat, iar acest lucru nu este o obligație, ci un avantaj.
Lista extinsă a funcționarilor publici poligloți trebuie aprobată de Cabinetul de Miniștri.
Va exista o perioadă de tranziție pentru fiecare categorie. De exemplu, șeful unei administrații regionale va susține examenul de limba engleză la doi ani după ce legea va fi aprobată. “În ceea ce privește ofițerii de poliție sau personalul militar, aceștia vor avea la dispoziție patru ani. Iar această numărătoare inversă nici măcar nu începe până când nu se termină legea marțială și este clar că nimeni din tranșee sau persoane care au fost numite în funcție nu trebuie să o facă imediat, explică deputatul Evghenia Kravchuk.
În administrația publică există peste 160.000 de funcționari publici. De un an de zile, aceștia au la dispoziție un program special de învățare a limbii engleze, gratuit. “Sistemul vă permite să studiați în orice moment. Adică, îți alegi un moment care îți convine, îți construiești propria traiectorie de studiere”, spune Natalia Aliușina, șefa Agenției Naționale pentru Serviciul de Stat.
Este mai ușor pentru cei mai tineri să învețe limba, în timp ce generația mai în vârstă de angajați trebuie să fie competitivă, așa că trebuie să se apuce de limba engleză – cursurile sunt convenabile pentru ei. “Când ai lecții individuale, nu îți este rușine că poate pronunți ceva greșit”, spun studenții.
În câțiva ani, când legea va fi pusă în aplicare, limba engleză ar trebui să fie utilizată în multe domenii, inclusiv în serviciile medicale și în poliție, care ar trebui să poată înțelege cererile de ajutor. Și, de asemenea, anunțurile din transportul public, semnele din muzee. În privința difuzării obligatorii a filmelor în cinematografe în limba originală – engleza – ar putea exista o discuție în parlament.
Urmăriți-ne pe Telegram