Cernăuți: Va fi, oare, demontat, monumentul sovietic din oraș?
În Cernăuți, pe strada Țkaciuk, au avut loc discuții publice cu privire la monumentul “eroilor care au căzut în Marele Război pentru Apărarea Patriei”. La discuții au participat aproximativ 10 locuitori ai străzilor învecinate. Toți sunt împotriva demolării monumentului, informează audiovizualul public din regiune Suspilne Cernăuți.
Svetlana Kruțelnițka, locuitoare a orașului Cernăuți: ”Suntem împotriva demontării, a reconstrucției sau să schimbăm ceva… Ar trebui să înlocuim rusificarea cu limba ucraineană. Noi nu suntem împotrivă. Dacă uităm memoria trecutului, atunci peste o sută de ani vom uita tinerii noștri decedați acum.
Вalerii Gembliuk, cernăuțean: ”Ar trebui să adăugăm ceva simbolistic în limba ucraineană. Se poate face totul în acest sens, altfel nu ar fi corect să distrugem totul, aceasta este istoria noastră…”
Șefa departamentului municipal de protecție a patrimoniului cultural afirmă că monumentul are statut de importanță locală și viitorul său va fi decis împreună cu locuitorii locali. Monumentul nu va fi demolat, după discuții vor fi pregătite documentele pentru a schimba inscripțiile și datele de pe el.
Victoria Didenco, șefa departamentului municipal de protecție a patrimoniului cultural: ”Locuitorii și-au exprimat opinia, au făcut propuneri pe care le vom înregistra în documente și le vom înainta către Ministerul Culturii pentru a face modificări. Deoarece toate textele sunt scrise în limba rusă. Sunt menționați anii Războiului pentru apărarea patriei… Ar trebui să fie anii celui de-al Doilea Război Mondial. Acest monument are o zonă de protecție. Se află în administrarea departamentului de infrastructură și amenajare urbană. Prin urmare, există și propuneri ale locuitorilor privind îmbunătățirea zonei. Putem vedea singuri că nu există niciun trotuar aici, totul este atât de distrus în acești ani. Vom face propuneri în funcție de rezultatele și consecințele acestei discuții” șefa departamentului municipal de protecție a patrimoniului cultural.”
Urmăriți-ne pe Telegram