Ucraina intră pentru prima dată în Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO
La 22 noiembrie, Ucraina a fost aleasă pentru prima dată în Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO. Acest lucru a avut loc în cadrul celei de-a 24-a sesiuni a Adunării Generale a statelor membre ale Convenției privind protecția patrimoniului mondial cultural și natural la sediul UNESCO din Paris, se arată într-un raport al Ministerul Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei (MCIP).
Ministerul adaugă că, în iulie 2022, Ucraina și-a depus candidatura la acest comitet pentru perioada 2023-2027.
Vom reaminti, încă din 1988, Ucraina a ratificat Convenția privind protecția patrimoniului mondial cultural și natural din 1972. Această convenție stă la baza statutului de sit al patrimoniului mondial UNESCO.
În plus, convenția prevede obligațiile unui stat care are patrimoniu cultural și natural și promovează, de asemenea, cooperarea internațională privind protecția acestuia. Fiecare stat semnatar al convenției este obligat să nu dăuneze patrimoniului aflat pe teritoriul altor state semnatare.
Ce obține Ucraina de pe urma alegerii în Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO?
Faptul că Ucraina a fost aleasă în cadrul Comitetului Patrimoniului Mondial îi va permite să participe mai activ la punerea în aplicare a Convenției. De exemplu, biroul de la Kiev va putea lua decizii cu privire la utilizarea Fondului patrimoniului mondial și la înscrierea siturilor pe Lista patrimoniului mondial și pe Lista patrimoniului mondial în pericol.
Ce este Lista patrimoniului mondial, care se află în pericol?
Această listă indică costul estimat al salvării siturilor de patrimoniu cultural. În cazul în care există o amenințare, comitetul poate adăuga în orice moment un nou obiectiv pe Lista patrimoniului mondial. Numai siturile care se confruntă cu pericole grave și specifice pot fi înscrise pe listă. Printre acestea se numără conflictele armate.
Urmăriți-ne pe Telegram