Un alt Zelenski la final de an 2023. Va putea el să se reinventeze în 2024? „Nimic nou în ecuația informațională a războiului”
Veștile proaste care au venit în legătură cu ajutoarele promise de SUA și UE, alături de problemele contraofensivei militare au produs un impact major asupra discursului președintelui Ucrainei, care a părut dezorientat la ultima întâlnire din acest an cu jurnaliștii. Pe 19 decembrie, Volodimir Zelenski a organizat o mare conferință de presă la Kiev într-o ultimă încercare de final de an 2023 de a readuce Ucraina pe primele pagini ale ziarelor occidentale. Peste trei zile, liderul de la Kiev a numit obiectivele politicii externe ale statului său pentru anul viitor în cadrul unui eveniment consacrat Zilei diplomației ucrainene, scrie jurnalistul și politologul Marin Gherman, președinte al Centrului Media BucPress din Cernăuți, într-un editorial publicat de Libertatea București.
În ciuda multiplelor eforturi ale autorităților de la Kiev, Ucraina nu a revenit în centrul atenției presei internaționale. Zelenski, vizibil obosit după 22 de luni de lupte pe teritoriul statului său, continuă să încurajeze rezistența poporului ucrainean, povestind despre victoria dorită asupra Rusiei lui Putin. „Avem nevoie de mai multe arme”, a spus Zelenski, adăugând că cea mai mare victorie diplomatică a anului care se încheie pentru Ucraina este deschiderea negocierilor de aderare la UE.
În fața jurnaliștilor a apărut un președinte dezorientat, un alt Zelenski, care încerca din răsputeri să rămână devotat propriilor principii și la fel de conectat la optimismul de până la contraofensiva din vara acestui an.
Din păcate, niciuna dintre aceste două conferințe nu a adus ceva nou în ecuația informațională a războiului. Zelenski nu a venit cu noutăți, cu ceva „altfel”, după cum ne-a obișnuit în ultimele 22 de luni de război.
Liderul ucrainean a avut pe parcursul acestei perioade de timp discursuri extraordinare și mai întotdeauna găsea soluții pentru a obține rezultatul dorit. Unii analiști politici ucraineni chiar s-au întrebat, la posturile naționale de televiziune de la Kiev, dacă, în genere, trebuia organizată o conferință de presă cu participare internațională când nu ai nimic nou de comunicat ca președinte.
Argumentele lui Zelenski și problemele cu care se confruntă
Timp de două ore, Volodimir Zelenski încerca să-i convingă pe jurnaliștii din țară, dar și pe cei din străinătate că Ucraina nu va fi învinsă de Rusia în anul care vine. El argumenta că, la începutul invaziei, armata rusă era la doi pași de Kiev, iar situația era mult mai complicată. În ciuda acestui fapt, Ucraina a reușit să-și elibereze o mare parte din teritorii.
Victoria în acest război, potrivit lui Zelenski, depinde de fiecare ucrainean. În același timp, președintele Ucrainei a recunoscut că armata sa mai are nevoie de 500 de mii de militari pe front și că nu știe de unde să găsească resurse umane și mai ales fonduri pentru finanțarea armatei.
El a mai spus că ar fi corect ca cei care luptă pe front deja al doilea an să fie demobilizați, să fie înlocuiți cu alți soldați. Rotația se impune demult, dar pare foarte greu de realizat în contextul luptelor neîntrerupte.
„SUA nu ne vor trăda”
Zelenski încerca să-i convingă pe jurnaliștii din Occident că Ucraina are nevoie de arme și bani pentru a rezista în fața Rusiei, dar nu o făcea prea răspicat, prea alarmist, pentru că mai avea un alt scop: să nu semene panică în propria societate și să nu-i lase pe cei din presa internă să-l critice prea dur.
Această echilibristică comunicațională a lui Zelenski i-a transformat conferința de presă într-un eveniment care nu prea le-a oferit oamenilor răspunsuri concrete la întrebările acumulate pe parcursul acestor doi ani. Se vorbea mult despre victorie, dar fără răspunsuri clare de la președintele unei țări despre cum anume va fi înfrântă Rusia lui Putin dacă Occidentul nu va mai sprijini Kievul sau va sprijini mai puțin.
„Sunt sigur că SUA nu ne vor trăda”, tot repeta Volodimir Zelenski, pronunțând pentru prima dată în contextul războiului și referitor la Washington cuvântul „trădare”, chiar și într-un sens infirmativ.
Când a fost întrebat despre pachetul de ajutor financiar din partea UE, care nu a fost aprobat în timpul summitului Consiliului European, Volodimir Zelenski a venit din nou cu o explicație din domeniul încrederii și speranței: „Eu consider că partenerii noștri nu ne vor lăsa”.
Așadar, Ucraina pășește în anul 2024 cu speranțe, încredere și presupuneri că nici SUA și nici UE nu vor abandona armata ucraineană în plin război cu Federația Rusă.
Arme, UE și confiscarea activelor rusești
Peste trei zile, pe 22 decembrie, Volodimir Zelenski a vorbit în fața diplomaților ucraineni, de ziua lor profesională, și a numit obiectivele politicii externe a Ucrainei pentru anul 2024. În contextul lentorii contraofensivei ucrainene, liderul de la Kiev a spus că cea mai mare victorie politică a Ucrainei în anul curent este deschiderea negocierilor de aderare la UE.
Spre deosebire de marea conferința de presă din 19 decembrie, la care Zelenski a spus că Ucraina nu va fi învinsă de Rusia, la acest eveniment organizat pentru publicul intern președintele a declarat că statul său va obține victoria în război. „Avem nevoie de mai multe arme, pentru că nimeni nu vrea să cedeze”, a menționat Zelenski.
Acesta a vorbit despre UE, despre NATO, dar și despre înăsprirea sancțiunilor antiruse și despre activele rusești care trebuie confiscate peste tot în lume în folosul Ucrainei.
Majoritatea subiectelor de politică externă amintite de Volodimir Zelenski țineau de conjunctura internațională, de interesele altor state implicate și chiar de Rusia: exporturile de cereale ucrainene, sprijinirea de către comunitatea internațională a formulei de pace a lui Zelenski, care prevede retragerea trupelor ruse inclusiv de pe teritoriul Crimeii, găsirea unei soluții pentru deschiderea negocierilor de aderare la NATO, reconstrucția țării etc.
Toate acestea depind în mod direct de sprijinul occidental pentru Ucraina și de voința politică din marile capitale ale lumii libere, care se pregătesc de alegeri în anul care vine.
Un președinte care scade în sondaje
Nici în sondaje Zelenski nu mai stă la fel bine ca anul trecut. Oboseala de război în creștere și continuarea ostilităților modifică percepțiile ucrainenilor asupra realității politice. Nu, ei nu vor pace cu orice preț cu Rusia, după cum ne spune propaganda rusă. Dar ei se întreabă dacă deciziile lui Zelenski sunt corecte și determină victoria.
Potrivit unui sondaj organizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev, doar 63 la sută dintre ucraineni declară că au încredere în Volodimir Zelenski, comparativ cu 88 la sută în decembrie 2022. În același timp, încrederea în armată este de 96 la sută, iar în comandantul șef al Forțelor Armate, Valeri Zalujnîi – de 88 la sută.
O reinventare a lui Zelenski în 2024?
Zelenski încearcă în continuare să cucerească publicul cu discursurile sale, dar nu mai este la fel de eficient ca acum un an. Presiunile ce le făcea asupra unor lideri din Occident și modul original prin care aborda anumite probleme de securitate au intrat în manualele de comunicare politică, dar se pare că în anul electoral 2024 Zelenski va trebui să se reinventeze: să devină mai dinamic, mai flexibil, mai înțelegător.
În același timp, Zelenski va trebui să soluționeze conflictele apărute la nivelul relației dintre armată și politicieni, pe care nu dorește să le comenteze în presă. La aceeași conferință de presă, Zelenski a declarat că nu are nicio problemă cu comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, încercând să evite subiectul. Au mai fost și alte asemenea cazuri.
Prin sinceritate sa, prin transparența discursivă și simplitate, Zelenski i-a cucerit pe ucraineni în timpul alegerilor din 2019, iar pe oamenii de pe glob – în 2022.
Urmăriți-ne pe TelegramVa fi la fel de admirat, stimat și susținut Zelenski dacă nu va mai fi sincer și simplu? Mai poate avea loc o reinventare a lui Zelenski în plin război cu Rusia? Sunt două întrebări majore ale anului care vine, de care depinde nu doar soarta Ucrainei, ci și a întregii lumi.