„Victorie în instanță”. Un bărbat din regiunea Cernăuți a recuperat 114 mii de grivne de la PrivatBank
Un locuitor din regiunea Cernăuți a câștigat un proces împotriva PrivatBank. Tribunalul a obligat banca să returneze clientului suma de 114 mii de grivne, retrasă fără nicio justificare de pe contul său.
Se menționează că bărbatul a deschis un cont la Banca Comercială PrivatBank în toamna anului 2022 și l-a alimentat cu propriile sale fonduri în valoare de suma contestată. Mai târziu, el a descoperit că banca, din inițiativa sa, a retras această sumă în două tranșe – 40 mii de grivne și 74 mii de grivne, cu mențiunea „achitare automată a datoriilor restante”.
Reclamantul a subliniat că banca nu avea motive legale să retragă fondurile ca achitare a datoriei, deoarece în 2012, instanța i-a refuzat băncii recuperarea datoriei acumulate în baza unui contract de credit, din cauza expirării termenului de prescripție.
Judecătoria Raională din Noua Suliță, regiunea Cernăuți, a admis cererea de acțiune. Cu toate acestea, pârâtul nu a fost de acord cu decizia instanței și a depus o plângere în apel, susținând că faptul în sine că a fost emisă o hotărâre de respingere a cererii băncii pentru recuperarea datoriei nu dovedește încheierea termenului de valabilitate a contractului dintre părți. Reclamantul a utilizat în continuare fondurile de credit și banca a perceput dobânzi pentru utilizarea lor, așadar a avut dreptul legal să retragă aceste fonduri pentru achitarea datoriei la dobânzi pentru utilizarea creditului.
Colegiul de judecători al Curții de Apel Cernăuți a respins plângerea în apel și a menținut decizia Judecătorie Raionale din Noua Suliță fără modificări.
Se precizează că în hotărârea sa, instanța a subliniat că banca, în calitate de furnizor de servicii de plată, era obligată să obțină consimțământul clientului pentru efectuarea fiecărei tranzacții de plată, cu excepția cazului în care altfel nu este prevăzut de lege sau de contractul dintre părți. În caz contrar, o astfel de operațiune este considerată neacceptată.
„Apelantul nu a furnizat dovezi că banca a acționat în baza unei dispoziții a clientului său, nici nu a dovedit în instanță că, la semnarea contractului de credit în 2006, părțile au convenit asupra dreptului băncii de a efectua retrageri contractuale de sume de bani din toate conturile reclamantului în contul achitării datoriei în baza contractului de credit”, se arată în comunicatul de presă.
În aceste circumstanțe, colegiul de judecători a confirmat corectitudinea concluziilor instanței de primă instanță cu privire la nejustificarea retragerii de către pârât a fondurilor și a obligat Banca Comercială PrivatBank să crediteze imediat suma corespunzătoare pe contul bărbatului după descoperirea încălcării.
Urmăriți-ne pe Telegram