26 mai – Ziua Românilor de Pretutindeni. Mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis: „Tradițiile și cultura noastră reprezintă o sursă de mândrie și de inspirație”
La 26 mai 2024 este sărbătorită Ziua Românilor de Pretutindeni. Aceasta a fost marcată, înainte de anul 2014, la data de 30 noiembrie, concomitent cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial la 21 noiembrie 2007.
Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, care a stabilit marcarea Zilei Românilor de Pretutindeni în ultima duminică a lunii mai. Legea 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni reprezintă cadrul legal de reglementare a drepturilor persoanelor care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României. Scopul legii este menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase, potrivit Agerpres.
Proiectul legislativ a fost susţinut de 42 de deputaţi şi senatori şi a fost votat la 22 aprilie 2015, în Camera Deputaţilor, de un număr de 299 de deputaţi prezenţi. În expunerea de motive se arată că alegerea datei pentru marcarea unei astfel de zile a venit ca urmare a solicitărilor transmise de comunităţile de români din afara graniţelor naţionale.
În perioada 24-26 mai 2024, la Bucureşti, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni organizează evenimentele dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, invitând să participe românii din afara graniţelor ţării, potrivit https://dprp.gov.ro.
Pe marginea pregătirii acestui eveniment, în care sunt implicate instituţii precum Patriarhia Română, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Colecţiilor de Artă, Palatul Parlamentului, Opera Naţională Bucureşti, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a menţionat: ‘Pregătim o nouă ediţie a Zilei Românilor de Pretutindeni şi îi aşteptăm acasă pe toţi cei care îşi asumă cu mândrie identitatea românească şi pot fi alături de noi, într-o incursiune în cultura şi tradiţiile care ne unesc. Suntem cu sufletul lângă toţi românii din afară! Le suntem recunoscători pentru că au continuat să creadă în România, o cinstesc şi promovează zestrea noastră naţională, contribuind la dezvoltarea unor comunităţi puternice şi diverse acolo unde trăiesc şi muncesc.
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 26 mai 2024, un mesaj cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni. Vă prezentăm în continuare textul mesajului:
Urmăriți-ne pe TelegramÎncepând din 2015, celebrăm în fiecare an Ziua Românilor de Pretutindeni în ultima duminică din luna mai ca pe o zi dedicată tuturor românilor, dar mai ales celor care trăiesc în afara granițelor.
Oriunde ne-am afla, sărbătorim această zi împreună, evaluând ce s-a făcut, dar mai ales ce rămâne de înfăptuit, astfel încât să ne simțim mai bine protejați și să fim mai încrezători într-o Românie care ne apără drepturile și ne servește interesele.
Împreună am schimbat felul în care instituțiile statului îi privesc pe cei aflați departe de țară. Acum, autoritățile înțeleg mai bine cum poate fi transformată plecarea la muncă sau la studii în străinătate dintr-o pierdere pentru România, într-o oportunitate care nu trebuie irosită. Experiența cu care concetățenii noștri se reîntorc în țară și implicarea românilor în comunitățile în care trăiesc sunt astăzi puse în valoare prin politici publice dedicate cum ar fi: măsuri menite să îi ajute pe copiii rămași în țară, să apere drepturile lucrătorilor sezonieri în țările gazdă, să echivaleze cu celeritate diplomele pentru studenți sau să îi reîncadreze pe piața muncii pe cei care doresc să revină în țară.
De asemenea, am promovat constant alcătuirea de comunități profesionale între românii din țară și cei din străinătate, croind astfel o legătură mai strânsă între oamenii de afaceri, cercetătorii științifici, medicii, profesorii și artiștii români de pretutindeni, de “aici” și de “acolo”, care, lucrând împreună, au construit multe proiecte de succes.
Prin instituționalizarea multor astfel de inițiative, diaspora a devenit mai puternică și a căpătat o voce care se face mai bine auzită atât la București, cât și în alte capitale ale lumii.
Ziua Românilor de Pretutindeni este, totodată, un prilej de a ne reafirma angajamentul față de unitate și solidaritate. Într-o lume în continuă schimbare, valori precum libertate, demnitate și respect rămân pilonii pe care se bazează comunitatea democratică globală. Să nu uităm nicio clipă că am putut depăși provocările dificile ale ultimilor ani prin capacitatea noastră de a rămâne uniți. Cu un război la granițe, am arătat o emoționantă empatie refugiaților ucraineni, cărora am știut să le demonstrăm remarcabila solidaritate a românilor față de vecinii lor atât de încercați.
Tradițiile și cultura noastră reprezintă o sursă de mândrie și de inspirație pentru toți cei care poartă în suflet spiritul românesc. Indiferent de continentul pe care ne aflăm, celebrăm, astăzi, cu toții moștenirea noastră comună și identitatea care ne definește ca popor.
Oriunde s-ar afla, românii aduc o contribuție valoroasă la diversitatea și bogăția culturală a societăților în care trăiesc. Este, așadar, important să ne păstrăm identitatea, limba și tradițiile și să le transmitem generațiilor viitoare.
La mulți ani, dragi români de pretutindeni!