Amenzi, penalizări și restricții: Jurnaliștii au comparat mobilizarea bărbaților în Ucraina și Rusia
Autoritățile de la Kiev și cele de la Moscova și-au modificat legislația pe durata războiului. Aceste schimbări au fost necesare pentru a continua recrutarea bărbaților cu obligațiuni militare după noile reguli.
În Ucraina, mobilizarea generală continuă și bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani sunt obligați să facă serviciul militar. Acest proces continuă și pe teritoriul Federației Ruse. Într-un material publicat de BBC, se relatează unde sunt aplicate reguli mai stricte de mobilizare, scrie focus.ua.
Conform autorilor articolului, Kievul și Moscova au nevoie de un număr mare de trupe, dar în timp ce primul are nevoie pentru a-și apăra țara, al doilea are nevoie pentru a continua războiul de cucerire.
Mobilizarea în Ucraina și Rusia: Cine este recrutat în armată
În Ucraina, mobilizarea este în vigoare din prima zi a războiului la scară largă – 24 februarie 2022. Fiecare 3 luni, starea de război și astfel mobilizarea sunt prelungite prin decizia președintelui și a parlamentului.
În Rusia, așa-numita mobilizare parțială a fost anunțată abia pe 21 septembrie 2022. După un an și jumătate, Ministerul rus al Apărării a declarat că procesele de mobilizare au fost suspendate, deși recrutarea continuă în practică.
Acum, Kremlinul își completează rezervele prin două metode: atragerea mercenarilor din țările sărace ale Africii și Asiei, precum și recrutarea de voluntari pentru serviciul pe bază de contract, sub presiune sau pentru o recompensă financiară mare, conform jurnaliștilor.
„În Ucraina, pot fi mobilizați bărbați cu vârste între 25 și 60 de ani. Anterior, limita inferioară a mobilizării era de 27 de ani. În Rusia, nu există astfel de limitări clare, deși Ministerul rus al Apărării a promis că vor fi mobilizați doar cei care sunt în rezervă, au experiență în serviciul militar și specialitatea militară necesară. În același timp, în rezervă pot fi ruși cu vârste între 18 și 65 de ani”, se arată în material.
În ceea ce privește serviciul militar obligatoriu, Kremlinul a afirmat că nimeni din armată nu va fi trimis pe front, dar în primele luni ale războiului au fost înregistrate astfel de cazuri. În Ucraina, de la 24 februarie, recrutarea pentru serviciul obligatoriu nu se efectuează, iar bărbații între 18 și 25 de ani pot ajunge pe front doar voluntar.
Materialul reamintește că resursele militare ale Rusiei este astăzi de 12-20 de milioane de bărbați. În Ucraina, această cifră este de 4-5 milioane. Nicio parte nu prevede demobilizarea până la sfârșitul războiului.
Mobilizarea Generală: Procesul de înmânare a citațiilor de recrutare
Kiev și Moscova și-au schimbat practic simultan legislația și au introdus „convocări în absență”. Anterior, cetățenii trebuiau să primească personal convocarea de la comisariatul militar pentru a fi considerată livrată.
În Rusia, noile convocări vor fi electronice și vor intra în vigoare din noiembrie anul curent. Acestea vor fi trimise pe portalul „Gosuslugi” sau pe portalul convocărilor. Documentul va fi considerat livrat indiferent dacă destinatarul a avut posibilitatea să îl vadă.
Mai mult, vor fi impuse posibile restricții: interdicția de a părăsi țara, de a conduce vehicule, de a desfășura activități antreprenoriale, de a accesa credite, de a înregistra proprietăți și de a beneficia de avantaje.
BBC scrie că în Ucraina inițial s-a luat în considerare o modalitate similară de livrare a convocărilor, dar s-a renunțat la aceasta. În schimb, se va implementa o altă metodă de convocări electronice.
„În Ucraina, acestea vor fi trimise prin poștă recomandată pe numele rezervistului. Chiar dacă cetățeanul nu ridică scrisoarea, convocarea va fi considerată livrată. Guvernul a stabilit că aceste convocări vor fi trimise celor care nu și-au actualizat datele până la 17 iulie. Biroul de recrutare va avea un alt instrument „în absență”: „cererea”, un document pe care biroul îl poate trimite prin poștă recomandată dacă cetățeanul încalcă regulile de înregistrare și poliția nu-l poate găsi”, se arată în raport.
Dacă bărbatul nu se prezintă la biroul de recrutare în 10 zile, biroul poate solicita instanței să îi suspende dreptul de a conduce. Amenzile pentru încălcările de mobilizare pot fi aplicate fără prezența persoanei.
Amenzi pentru încălcarea regimului de mobilizării: Unde sunt mai severe restricțiile
În Ucraina, amenzile pentru încălcarea mobilizării au crescut semnificativ. Acum, cei cu obligațiuni militare pot fi amendați cu 17 – 25,5 mii grivne în timp de război, ceea ce este cu 10-40% mai mare decât salariul mediu pe țară.
Pedeapsa penală este posibilă doar dacă recrutul refuză sau ignoră o convocare „de luptă”. În acest caz, pedeapsa poate fi închisoarea de la 3 la 5 ani.
În Rusia, amenzile pentru încălcarea înregistrării militare au crescut de 10 ori vara trecută, dar suma este totuși mai mică decât în Ucraina. Neîndeplinirea convocării la biroul militar se sancționează cu 10-30 mii ruble (4 500-13 500 grivne). Pentru evitarea examenului medical militar, amenda este de 15-25 mii ruble (6 700-11 200 grivne). Refuzul de la serviciul militar se sancționează cu până la 2 ani de închisoare sau o amendă de 200 mii ruble (90 mii grivne).
„Acest lucru nu satisface autoritățile ruse. Anul trecut, șeful comisiei de apărare a Dumei de Stat, Andrei Kartapolov, a anunțat elaborarea unei noi legi care va introduce răspunderea penală pentru evitarea mobilizării. Aceasta ar presupune amenzi de până la 500 mii ruble (226 mii grivne) sau închisoare până la 5 ani”, au continuat jurnaliștii.
Plecarea în străinătate și serviciile consulare pentru rezerviști
Din 24 februarie 2022, în Ucraina, a fost restricționată plecarea din țară a celor care nu au dreptul la amânare sau permisiunea specială de la stat. În aprilie anul curent, serviciile consulare au fost suspendate temporar. Cetățenii pot primi din nou ajutor dacă prezintă documente militare sau își actualizează datele la biroul de recrutare.
În Rusia, plecarea din țară este interzisă doar pentru cei care așteaptă convocarea. În mai, a fost prezentat un proiect de lege de către MAE rus, care prevede că cetățenii din străinătate care primesc convocare nu vor mai beneficia de servicii consulare.
Mobilizarea deținuților: Care este diferența
Jurnaliștii au amintit că, în vara anului 2022, Rusia a început să recruteze deținuți, deși legislația nu permitea acest lucru până de mult. Până la noua lege, președintele rus Vladimir Putin semna personal documentele de grațiere individuală.
Contractorii dintre aceștia pot fi acuzați și suspecți de infracțiuni minore și medii. Nu pot fi recrutați cei condamnați pentru infracțiuni împotriva integrității sexuale a minorilor, „terorism” și „extremism”.
Se știe că Rusia a reușit să recruteze în armată deja 50-60 mii de deținuți în doi ani.
În Ucraina, acest proces a început abia în mai 2024, când parlamentul a adoptat o lege similară.
„Deținuții ucraineni pot, de asemenea, să iasă anticipat din închisoare prin decizia instanței, dacă acceptă să semneze un contract cu armata. Ei vor servi în „unități specializate”. Pot fi eliberați deținuții până la 57 de ani, condamnați pentru diferite infracțiuni, cum ar fi jaf, furt, vătămare corporală gravă, uciderea unei persoane sau comiterea unui accident rutier. Excepții sunt cei condamnați pentru violență sexuală, spionaj, terorism, separatism, uciderea a două sau mai multe persoane și corupție”, au continuat jurnaliștii.
Până la începutul lunii iunie, aproximativ 4,5 mii de deținuți și-au exprimat deja acordul.
Urmăriți-ne pe Telegram