Cum își păstrează banii ucrainenii și dacă economisesc „pentru zile negre”
În cei 2,5 ani de război, situația economică în Ucraina s-a înrăutățit. 56% dintre ucraineni nu pun bani deoparte în timpul războiului, iar 19% spun că nu doar că nu pot economisi, dar și cheltuiesc ce au economisit anterior.
Războiul prelungit nu favorizează creșterea economiilor, iar obiceiurile financiare ale ucrainenilor nu s-au îmbunătățit în ultimii doi ani. Mai mult de jumătate dintre ucraineni nu au posibilitatea de a pune bani deoparte în prezent, iar cei care economisesc preferă numerarul.
Strategia financiară: fiecare al cincilea cheltuie economiile
56% dintre ucraineni nu economisesc bani în timpul războiului, dintre care 16% și-au pierdut această capacitate după invazia pe scară largă. 19% spun că nu doar că nu au posibilitatea de a economisi, dar și cheltuiesc ce au economisit anterior. Totodată, 12% din respondenți economisesc din fiecare salariu, iar o treime reușește să facă economii periodice. Aceste date sunt furnizate de Rakuten Viber.
Distribuția răspunsurilor la întrebarea „Economisiți bani în timpul războiului?” este următoarea:
– Da, economisesc din fiecare salariu – 12%;
– Da, încerc să economisesc, dar nu sistematic – 32%;
– Nu, înainte de război reușeam, dar acum nu mai pot – 16%;
– Nu, nici înainte de război, nici acum nu am economii – 21%;
– În timpul războiului nu doar că nu economisesc, ci și cheltuiesc economiile – 19%.
Unde își păstrează banii ucrainenii: numerar și depozite
Echipa Rakuten Viber a întrebat ucrainenii unde și cum își păstrează economiile. Peste jumătate dintre respondenți (53%) au răspuns că preferă numerarul și îl păstrează acasă. Aceasta nu i-a surprins pe experți, deoarece iubirea ucrainenilor pentru numerar este bine cunoscută: în toamna anului 2023, suma totală a valutei străine în numerar deținută de ucraineni era de 116 miliarde de dolari. Conform datelor NBU, în ultima vreme, achiziția de valută în numerar a crescut: în mai, populația a cumpărat 2,24 miliarde de dolari, comparativ cu 1,95 miliarde de dolari în aprilie.
10% din respondenți își păstrează banii într-un cont bancar, iar 5% într-un depozit bancar cu dobândă. 2% își păstrează economiile în criptomonedă, iar câte 1% aleg obligațiuni și valori mobiliare, metale prețioase sau investiții imobiliare. 14% combină diverse forme de economisire.
Potrivit datelor lui Dmitro Zamotaiev, directorul departamentului de afaceri cu amănuntul al Globus Bank, anul trecut depozitele au crescut cu 20%, ajungând aproape la 390 de miliarde de grivne, depășind volumul depozitelor din 2021.
Economii și cheltuieli: cine își poate permite totul?
Mulți ucraineni sunt surprinși de cifrele referitoare la economiile concetățenilor lor. În mentalitatea ucrainenilor există tendința de a economisi „pentru zile negre”, dar oare acele zile nu au venit deja? De asemenea, nu este clar cine sunt acei oameni care își permit să economisească bani în timp ce majoritatea populației abia își poate permite cheltuielile zilnice. Conform Băncii Mondiale, 28% din populația Ucrainei nu are bani suficienți nici măcar pentru hrană.
Maxim Orișciak consideră că cei care continuă să economisească chiar și în aceste vremuri dificile sunt cei mai bogați cetățeni, ale căror venituri sunt rezistente la deteriorarea situației economice. Aceștia includ oficiali, antreprenori și personal militar. De asemenea, printre cei care economisesc se numără și cetățeni mai bine educați financiar care încearcă să economisească o parte din venituri indiferent de situație.
Danilo Monin adaugă că economiile sunt realizate și de către militari, o parte din funcționarii publici și reprezentanți ai afacerilor mici și mijlocii care au reușit să își găsească sau să își mențină nișa. Totuși, mulți militari nu economisesc, deoarece trimit bani acasă pentru a-și sprijini familiile sau îi cheltuiesc pentru echipamente militare.
În concluzie, ucrainenii sunt destul de economi, iar printre cei care economisesc din veniturile lor se numără și angajați ai diferitelor întreprinderi, profesori și reprezentanți ai comunității IT. Nu trebuie să uităm nici de pensionari care continuă să lucreze și să economisească o parte din veniturile lor.
Urmăriți-ne pe Telegram