Alocație lunară, servicii medicale fără cotizație, acces gratuit la educație. Guvernul României stabilește noi drepturi pentru refugiații ucraineni
Guvernul de la București a stabilit, printr-o Ordonanță de Urgență adoptată săptămâna trecută, noi drepturi pentru cetățenii ucraineni care ajung în România, scrie rostonline.ro.
Potrivit actului normativ, cetățenii străini sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina și care ajung în România, beneficiază de o serie de drepturi în domeniul social, medical și educațional.
Dreptul la o sumă forfetară lunară
Astfel, începând cu 1 iulie, refugiații din Ucraina au dreptul, ca măsură de asistenţă de prim răspuns, la cazare în taberele temporare de cazare şi asistenţă umanitară.
Cheltuielile ocazionate cu utilităţile de primă necesitate, precum şi cele necesare funcţionării taberelor temporare de cazare şi asistenţă umanitară, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, se menționează în actul normativ.
Totodată, refugiații din Ucraina au dreptul la o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, acordată din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.
Cuantumul, condiţiile şi mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Dreptul la servicii medicale
Refugiații ucraineni au dreptul de a fi incluşi în programele naţionale de sănătate publică.
Ce prevede legea: Beneficiarii şi beneficiarii anteriori care necesită servicii medicale, materiale sanitare, medicamente şi dispozitive medicale, altele decât cele prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. b), beneficiază de pachetul de servicii de bază prevăzut în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi în normele de aplicare ale acestuia, precum şi de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi serviciile medicale cuprinse în programele naţionale de sănătate curative, ca şi asiguraţii români, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, a contribuţiei personale pentru medicamentele acordate în tratamentul ambulatoriu şi cu scutire de la coplată.
Pentru persoanele prevăzute la alin. (2), serviciile medicale în asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice cuprinse în pachetul de servicii de bază se acordă fără a fi necesară prezentarea biletului de trimitere.
Cheltuielile generate de aceste măsuri se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.
Dreptul la educație
Ordonanța aprobată de Guvernul României stabilește și dreptul la educație pentru copiii din Ucraina care vin în România.
Astfel, copiii din Ucraina au dreptul la educaţie în unităţile de învăţământ din România în aceleaşi condiţii şi cu finanţare din aceleaşi bugete ca pentru antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii cetăţeni ai statului român;
Legea mai prevede dreptul la cazare gratuită în internatele şcolare, alocaţie zilnică de hrană şi de alocaţie pentru rechizite şcolare, cazarmament, îmbrăcăminte şi încălţăminte.
Totodată, elevii ucraineni au dreptul de a beneficia de burse şcolare în aceleaşi condiţii ca cetăţenii români, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului educaţie.
Finanţarea cheltuielilor pentru aceste drepturile se asigură din aceleaşi bugete şi în acelaşi cuantum ca şi pentru elevii cetăţeni ai statului român.