Un sfert din populația Ucrainei trăiește sub pragul sărăciei
Pe fondul știrilor economice nu foarte optimiste din Ucraina, al devalorizării și problemelor generale legate de câștiguri, informația că venitul național brut pe cap de locuitor a crescut în Ucraina la un nivel destul de decent provoacă doar uimire. Revista Focus a investigat în detaliu dacă veniturile ucrainenilor cresc cu adevărat.
Banca Mondială a inclus Ucraina în categoria țărilor cu venituri superioare celor medii. Aceasta este concluzia unui raport al Băncii Mondiale. Cum se corelează aceasta cu faptul că, conform datelor aceleași Bănci Mondiale, 28% dintre ucraineni trăiesc în sărăcie și dacă ucrainenii ar trebui să simtă creșterea veniturilor în propriile buzunare? Focus a căutat răspunsurile la aceste întrebări.
Pe cap de locuitor: 5070 de dolari
Banca Mondială a evaluat venitul național brut (VNB) pe cap de locuitor al Ucrainei la 5070 de dolari. Această clasificare a Băncii Mondiale are scopul de a reflecta nivelul de dezvoltare al unei țări și se bazează pe VNB pe cap de locuitor, considerat un indicator larg accesibil al potențialului economic. Clasificarea este actualizată anual la începutul lunii iulie, ținând cont de datele pentru anul calendaristic anterior. Ultima dată, indicatorul ucrainean era de 4270 de dolari, așa că, din acest punct de vedere, „prosperitatea” ucrainenilor a crescut.
În același timp, ucrainenii de rând nu au observat nicio creștere a veniturilor. Dimpotrivă, războiul prelungit a înrăutățit semnificativ situația materială a cetățenilor. 56% dintre ucraineni nu economisesc bani în timpul războiului, dintre care 16% au pierdut capacitatea de a economisi după invazia pe scară largă. Iar unul din cinci spune că nu doar că nu are posibilitatea de a economisi, ci și cheltuie ceea ce a economisit anterior.
Din 2020, numărul ucrainenilor care trăiesc în sărăcie a crescut cu 1,8 milioane
Mai mult, conform aceleași Bănci Mondiale, din 2020 numărul ucrainenilor care trăiesc în sărăcie a crescut cu 1,8 milioane. Principala cauză a acestei sărăcii răspândite este războiul pe scară largă cu Rusia, care continuă să distrugă economia Ucrainei. În raportul Băncii Mondiale se precizează că în Ucraina 28% din populație nu are bani nici măcar pentru mâncare. Și aceste date nu se corelează deloc cu informația despre veniturile care au devenit brusc „superioare mediei”.
Cauzele creșterii: de la ajutorul internațional la eroare
Experții intervievați de Focus spun că nu există nicio legătură între evaluarea VNB pe cap de locuitor și veniturile personale ale fiecărui ucrainean. Potrivit lui Dmitro Churin, directorul departamentului de analiză al companiei de investiții Eavex Capital, aceasta este doar o formalitate. Deși, spune expertul, dacă comparăm obiectiv Ucraina cu țări cu adevărat sărace din Africa sau America Latină, Ucraina este într-adevăr superioară în termeni de venituri.
„Dacă Ucraina ar avea o economie bogată bazată pe consum, o astfel de migrație masivă ar provoca un șoc economic. Dar pentru o economie bazată pe materii prime, nu este nimic grav: mai puțini oameni, mai mult oxigen”, a explicat analistul Oleksii Kuș.
În același timp, Kuș consideră că reducerea populației și factorul ajutorului extern ar fi putut influența calculele.
„În general, să te afli în grupul țărilor cu venituri sub medie este oarecum rușinos, deoarece în acest grup se află doar Africa ecuatorială, India, Bangladesh, Pakistan și Afganistan. De exemplu, Gaza, datorită ajutorului extern din partea țărilor arabe, se afla în grupul țărilor cu venituri superioare mediei. Acum a luat locul nostru, iar noi am urcat o treaptă mai sus. Rolul principal îl are reducerea populației Ucrainei, ceea ce face ca ajutorul internațional și veniturile economiei bazate pe materii prime să fie distribuite unui număr mai mic de oameni. Banca Mondială a inclus în calculele sale o reducere a populației cu 15%. Dacă Ucraina ar avea o economie bogată bazată pe consum, o astfel de migrație masivă ar provoca un șoc economic. Dar pentru o economie bazată pe materii prime, nu este nimic grav: mai puțini oameni, mai mult oxigen.”
Risc de faliment: nu afectează veniturile
Știrile de la Banca Mondială despre „venituri ridicate” coincid în mod ciudat cu așteptarea deciziei creditorilor privind restructurarea. Ucraina se apropie de data expirării amânării plăților pentru euroobligațiuni – aceasta va avea loc în august. Iar dacă nu se va ajunge la un compromis cu deținătorii de euroobligațiuni, Ucraina riscă un faliment.
Totuși, experții spun că, în primul rând, nu va exista un faliment. „Cel mai probabil, va exista o restructurare a datoriilor extrem de dezavantajoasă pentru noi: se va șterge puțin, se va oferi o amânare scurtă, procentul nu va fi redus sau va fi redus nesemnificativ. În plus, ceea ce se va șterge va fi însoțit de diferite „instrumente de recuperare a valorii” pentru creditori, legând plățile pentru acestea, de exemplu, de volumul veniturilor fiscale”, consideră Oleksii Kuș.
În al doilea rând, așteptarea „nervoasă” a deciziei creditorilor aproape că nu afectează nici economia, nici veniturile. „Dacă în condiții normale, posibilul faliment ar fi putut afecta veniturile populației, acum, acestea nu se intersectează”, a menționat economistul Oleksandr Gavrutenko.
În ceea ce privește știrile de la Banca Mondială, expertul spune că întreaga activitate economică se bazează pe comparație: de ce să te străduiești să îți îmbunătățești bunăstarea dacă nu vezi că cineva trăiește mai bine? Poate de aceea, economia are atât de mulți indicatori relativi.
„În acest caz, veniturile ucrainenilor ar fi putut crește în valori absolute datorită deficitului uriaș de forță de muncă în economie, care într-adevăr stimulează creșterea salariilor, consideră Oleksandr Gavrutenko. Dar, de asemenea, plasarea la mijlocul listei cu o curbă asimetrică a distribuției nivelurilor de venituri pe țări poate însemna nu creșterea veniturilor noastre, ci extinderea bazei celor care sunt mai săraci decât noi”.
Urmăriți-ne pe Telegram