”Vor să spargă statuia verde cu ciocanul”: de ce în comuna Putila nu este demontat monumentul soldatului sovietic?
Unii locuitori din comuna Putila, regiunea Cernăuți, cer demontarea monumentului soldatului sovietic. Lângă acesta, afirmă alți locuitori, sunt înmormântați grănicerii sovietici care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial, informează aduiovizualul public Suspilne din Cernăuți.
Localnicii doresc ca rămășițele să fie reînhumate, iar monumentul să fie demontat. Potrivit primarului comunei, în bugetul local nu sunt fonduri pentru demontarea monumnetuuli soldatului sovietic. Sursa citate reamintește că monumentul se află lângă piața centrală. Unii locuitori din Putila cer, de cel puțin un an, ca acesta să fie demontat. Printre ei se numără Oleksandr Tomiuk, care a făcut apel la consiliul local cerând demontarea monumentului: “Propunerile de demontare nu au venit doar din partea tinerilor, ci și din partea întregii comunități. În Ucraina, de mulți ani se desfășoară procesul de decomunizare. Se spune că aici există o groapă comună, dar dacă este așa, atunci trebuie să chemăm experți pentru exhumare”.
Fosta directoare a bibliotecii locale, Olena Grâmaliuc, păstrează documente despre originea monumentului din Putila. Potrivit acesteia, sub monument se află o groapă comună în care sunt îngropați grăniceri sovietici care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial. Cu 55 de ani în urmă, monumentul a primit statutul de monument arhitectural de importanță locală.
“Am discutat problema demontării vârfului monumentului – a soldatului sovietic. La acea vreme nu se discuta despre exhumare. Acum, mulți oameni susțin că cei decedați ar trebui să fie îngropați nu pe alei sau în parcuri, ci în cimitire”, spune Hrâmaliuc.
Potrivit uneia dintre locuitorii comunei, Olga – ”o parte dintre locuitori au făcut apel la consiliul local pentru amenajarea monumentului, deoarece plăcile de pe acesta s-au deteriorate”. ”Plăcile zac sparte. Nu este ordine. Și aici, aproape, este un loc de joacă pentru copii, se organizează concerte, iar tinerii – discoteci. Nu este locul pottrivit pentru monument”, spune Olga.
O altă locuitoare din Putila, Taia, propune ca în locul monumentului soldaților sovietici să fie amenajată o Alee a Gloriei. “Tatăl meu și soțul luptă, unchii și frații mei sunt și ei pe front. Aproape întreaga familie. Iar în centrul Putilei se află acest monument sovietic… Trebuie să-l dărâmăm și să facem o alee a gloriei pentru băieții noștri, cei care și-au dat viața pentru independența Ucrainei”, spune Taia.
În fiecare an, profesorul Universității Libere din München, Iuriy Stadnițkii, vine în Putila, unde s-a născut soția. El susține demontarea monumentului și a făcut, de asemenea, apel în acest sens la autoritățile locale. “Am încercat ani de zile să influențez cumva, dar lucrurile nu s-au mișcat. Mi-au răspuns că ”acesta este istorie…” Le-am răspuns: ”Puneți-l pe Hitler, pentru că și el este istorie”. Sper că până la sfârșitul verii această oroare verde va dispărea. Avem intenția de a sparge cu ciocanul acel omuleț verde, dacă nu va fi demontat oficial. Înmormântarea poate fi mutată la cimitir. Nu trebuie să facem un cimitir în mijlocul pieței”, spune Stadnițkii.
Într-un comentraiu pentru audiovizualul public, primarul Putilei, Ivan Povidaș, a declarat că este de acord cu demontarea unei părți a monumentului – statuia soldatului sovietic. De asemenea, el confirmă că monumentul este în stare avariată. “Planificăm să facem acest lucru. Vrem să demolăm o parte, să amenajăm zona și să punem o cruce, deoarece acolo sunt îngropați oameni. Dar pentru aceasta trebuie să avem bani”, spune Povidaș. Primul adjunct al primarului, Vasîli Gordei, este de părerea că în prezent problema demontării monumentului nu a fost discutată în cadrul ședinței consiliului. Trebuie să fie organizată o dezbatere publică pentru a decide ce ar trebui să fie pe locul monumentului. “Legea permite demontarea. Voi propune această decizie la următoarea ședință, dar nu pot garanta cum o vor analiza deputații. Cred că o vor susține”, spune Gordei.
Potrivit președintelui organizației publice “Decolonizarea Ucrainei”, Vadim Pozdneakov, comunitatea are posibilitatea de a demonta legal monumentul sovietic. Pentru aceasta se cere aprobarea de la Ministerul Culturii sau se poate declara monumentul ca fiind avariat și demontat. Se constituie o comisie care să recunoască monumentul ca fiind avariat, se alocă bani din buget pentru demontare. Potrivit primarului Povidaș, autoritățile locale sunt în căutarea unui sponsor ce va finanța lucrările de demontare a monumentului din Putila.
Urmăriți-ne pe Telegram