Forbes – SUA nu a permis Ucrainei să lovească asupra aerodromurilor din Rusia
Ucraina a avut ocazia de a distruge zeci de avioane rusești Su-34, dar a pierdut această oportunitate din cauza poziției Statelor Unite privind utilizarea armamentului american pe teritoriul Rusiei, notează Forbes, citată de ZN.UA
În cazul în care Statele Unite și-ar schimba decizia, acest lucru ar putea să nu mai fie de ajutor. Potrivit publicației, oficialii ucraineni au cerut de mai multe luni aliaților străini permisiunea de a lovi cu rachete americane bazele aeriene rusești situate relativ aproape de granița ucraineană. Acest lucru ar fi permis distrugerea avioanelor militare inamice. Totuși, aliații au refuzat, invocând riscul escaladării.
Forbes explică faptul că atacurile asupra aerodromurilor rusești, inclusiv asupra celui din Morozovsk, a fost o încercare a armatei ucrainene de a opri bombardamentele rusești asupra Ucrainei. Publicația menționează că la începutul verii acestui an, armata ucraineană a avut posibilitatea de a lovi infrastructura inamicului. În acel moment, Regimentul 47 de Bombardiere al Forțelor Aeriene Ruse a plasat zeci de Su-34 la baza aeriană Voronej-Malțevo, în sudul Rusiei. Ucrainenii au cerut permisiunea de a lovi cu rachete americane ATACMS, care sunt practic imposibil de interceptat. Cu toate acestea, administrația președintelui SUA, Joe Biden, a spus un „nu” categoric.
Între timp, rușii au observat „diplomația intensă” legată de ATACMS și au luat o decizie de a acționa preventiv. Aceștia au mutat avioanele Su-34 de la Malțevo și din alte zone ale frontierei.
„Între a doua jumătate și la mijlocul lunii iulie, forțele ruse au mutat cea mai mare parte a echipamentului lor militar mai departe de zona de frontieră cu Ucraina”, a citat Forbes grupul de analiză ucrainean Frontelligence Insight.
În prezent, multe Su-34 rusești se află la sute de kilometri de granița cu Ucraina, ce nu pot fi atacate de dronele ucrainene și rachete ATACMS. Dacă Casa Albă va permite armatei ucrainene de a lovi cu ATACMS bazele rusești, ar putea fi prea târziu, scrie Forbes.
Deși câteva avioane rusești Su-34 se află pe aerodromurile de lângă frontieră, cum ar fi cel din Morozovsk, pentru a opri bombardamnetele asupra Ucraieni, Kievul ar avea nevoie să distrugă zeci de Su-34.
Anterior, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că SUA nu și-au schimbat politica privind loviturile Ucrainei pe teritoriul Rusiei cu armament american. Decizia Washingtonului nu s-a schimbat nici după atacul rușilor asupra spitalului de copii „Ohmatdit” din Kiev. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a afirmat că interdicția SUA pentru Ucraina de a lovi cu arme americane pe distanțe lungi pe teritoriul Rusiei este legată de dorința de a preveni escaladarea și „consecințele neintenționate”. Potrivit acestuia, loviturile în adâncul teritoriului rus ar putea transforma „acest conflict într-unul mai larg”.
Urmăriți-ne pe Telegram