Ajutorul militar acordat Ucrainei reprezintă jumătate din bugetul de apărare al Federației Ruse
Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serhii Kyslyția, a raportat că asistența totală pentru apărare și securitate oferită Ucrainei pentru rezistența acesteia la invazia rusă reprezintă 86% din bugetul de apărare al Rusiei pentru 2022. De fapt, suma poate fi mai mică de 50 la sută din bugetul rus al apărării, scrie Newsweek.
„Ajutorul militar pe care l-a primit Ucraina în 2022 este cu 14% mai mic decât bugetul militar al Rusiei”, a scris Kyslyția pe Twitter, referindu-se la datele de la Institutul Kiel pentru Economie Mondială
Cu toate acestea, așa cum scrie Newsweek, jurnaliștii și organizațiile de verificare a faptelor au respins această declarație a lui Kyslyța. Se observă că, potrivit „Ucrainei Support Tracker”, care este organizat de Institutul Kiel pentru Economie Mondială, Ucraina a primit în prezent 41,3 miliarde de euro (40,77 miliarde de dolari) în formă de ajutor militar.
În același timp, nu se cunoaște cuantumul exact al bugetului de apărare al Federației Ruse, deoarece guvernul rus nu a publicat date din mai 2022.
În 2021, Rusia și-a majorat cheltuielile militare cu 2,9%, până la 65,9 miliarde de dolari, iar dacă bugetul de apărare al Rusiei ar rămâne neschimbat în acest an, ajutorul militar acordat Ucrainei ar fi de 61,87% din această cifră.
Cu toate acestea, după cum a menționat Fundația Jamestown (un grup de reflecție al politicii de apărare din SUA), este puțin probabil ca cheltuielile militare ale Rusiei să scadă în acest an pe fondul războiului din Ucraina, iar valoarea reală a cheltuielilor ruse pentru apărare în 2022 ar putea ajunge la fel de mari, 5,5 trilioane de ruble (90,9 miliarde de dolari) până la sfârșitul anului.
Astfel, ajutorul militar acordat Ucrainei poate reprezenta mai puțin de 50% din bugetul de apărare al Federației Ruse.
Ulterior, Serhii Kyslyția a publicat o postare pe Twitter în care a mulțumit Newsweek pentru publicare și pentru confirmarea faptică că Ucraina are nevoie de arme.
„Dacă datele Institutului Kiel sunt incorecte, iar cifra este chiar mai mică de 86%, atunci situația este și mai îngrozitoare”, a scris diplomatul.
Urmăriți-ne pe Telegram