Aproape 700 de locuitori ai regiunii Cernăuți au fost afectați de atacurile animalelor
În primele nouă luni ale anului 2023, peste 686 de persoane din regiunea Cernăuți s-au adresat instituțiilor medicale din ținut pentru asistență medicală în urma atacurilor animalelor, relatează Centrul Regional de Control și Prevenire a Bolilor din regiunea Cernăuți.
Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), rabia provoacă moartea a 60.000 de oameni în fiecare an. Cu alte cuvinte, o persoană moare din cauza acestei boli la fiecare 10 minute în fiecare zi, dintre care 40% sunt copii.
Conform explicațiilor furnizate de centrul de sănătate, rabia este o boală infecțioasă acută care afectează atât animalele, cât și oamenii, fiind cauzată de virusul rabic.
La om, primele simptome ale turbării pot să apară sub formă de febră însoțită de dureri și senzații de furnicături sau arsură neobișnuite sau inexplicabile la locul mușcăturii (parestezii). În etapele ulterioare, virusul se răspândește către sistemul nervos central, provocând o inflamație mortală a creierului și măduvei spinării.
În regiunea Cernăuți, conform datelor instituției, ultimul caz de rabie la oameni a fost înregistrat în 1990.
Personalul medical subliniază că în caz de mușcături sau zgârieturi de animale, rana trebuie spălată imediat cu săpun sau detergent cu o cantitate mare de apă.
„Durata spălării ar trebui să fie de aproximativ 15 minute. Dacă nu există săpun, trebuie să se asigure spălarea cu apă și să se consulte un profesionist medical pentru asistență”, se menționează în comunicat. De asemenea, există o opțiune de prevenire a bolii prin vaccinare, care se administrează anual.
De asemenea, experții recomandă ca copiilor să nu li se permită să hrănească animalele străzii sau să se joace cu ele. În același timp, adulților li se recomandă să nu încerce să trateze animalele necunoscute.
Urmăriți-ne pe Telegram