BucPress TV: Noi apariții de carte românească la Cernăuți (VIDEO)
Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți a derulat la finele anului trecut un proiect menit să susțină și să promoveze cartea românească în nordul Bucovinei. Noile apariții editoriale au fost prezentate în incinta mai multor instituții de învățământmba română din regiunea Cernăuți în cadrul unei caravane culturale.
Cea de-a treia ediție a Caravanei culturii și civilizației românești la Cernăuți a adunat în jurul ei iubitorii de carte românească. Prin intermediul unui proiect susținut de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni la finele anului trecut s-a reușit editarea a patru cărți în limba română, autorii cărora sunt originari din nordul Bucovinei. E vorba de poetul martir Ilie Motrescu, regretatul scriitor Mircea Lutic, criticul literar Ștefan Hostiuc și poetul cernăuțean Nicolae Șapcă. Acest proiect este unul deosebit de important pentru Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, dar și pentru comunitatea românească din nordul Bucovinei, a declarat într-un interviu Eugen Patraș, vice președinte al acestei asociații românești din Cernăuți.
Fiind prezent la salonul de carte românească din cadrul caravanei culturii și civilizației românești, care a avut loc la Sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Ștefan Hostiuc, critic literar a ținut să menționeze faptul că a muncit foarte mult la realizarea acestui proiect. Însă, mai presus de toate este, totuși, rezultatul acestei activități: patru cărți și 5 numere de revistă despre și pentru românii din nordul Bucovinei au văzut lumina tiparului la Cernăuți, a mai spus Ștefan Hostiuc.
Cele peste două mii de cărți, dar și sute de reviste „Mesager bucovinean” au fost distribuite gratuit elevilor, studenților și cadrelor didactice din regiunea Cernăuți, dar și asociațiilor național culturale, bibliotecilor sătești din nordul Bucovinei. Caravana culturii și civilizației românești la Cernăuți s-a deplasat în mai multe localități rurale, urmând să ajungă și cu alte donații de carte românească și în cele mai îndepărtate sate românești din nordul Bucovinei.
Urmăriți-ne pe Telegram