Cabinetul de Miniștri a susținut proiectul de lege privind învățământul superior. Ce schimbări vor avea loc?
Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a aprobat un proiect de lege care perfecționează învățământul superior. Studenții își vor putea schimba specialitatea după 1-2 ani de studii, studenții cu contract vor putea alege durata studiilor, iar învățământul la distanță va înlocui studiile fără frecvență.
Acest lucru a fost comunicat de Ministerul pentru Transformare Digitală și Ministerul Educației și Științei. Ministerul notează că inovațiile vor optimiza activitatea instituțiilor de învățământ superior, vor face ca procesul de învățare să fie mai eficient și vor aduce sistemul de învățământ ucrainean mai aproape de standardele europene.
Studenții care studiază pe bază de contract vor putea să-și ajusteze durata studiilor – de exemplu, pentru a finaliza o licență în 3 ani în loc de 4. Sau invers – pentru a obține o diplomă în 6 ani. Acest lucru va ajuta la crearea unui program convenabil dacă un student lucrează sau dacă dorește să aprofundeze anumite discipline, scrie ministrul Mykhailo Fedorov.
Studenții vor alege mai întâi un domeniu larg, iar după 60-120 de credite ECTS, vor putea specifica o specialitate în cadrul domeniului vast. De exemplu, în cadrul domeniului Științe sociale, după 2 ani de studiu, studenții pot alege sociologia, asistența socială sau științele politice. Acest lucru îi va ajuta să facă o alegere mai bine întemeiată a profesiei, deoarece poate fi dificil pentru un absolvent de liceu la vârsta de 17 ani să se decidă asupra unei profesii pentru întreaga viață.
Începând cu 2024, formele cu fracțiune de normă și cele serale vor fi înlocuite de învățământul la distanță. Acest lucru este mai eficient decât “cumpărarea de diplome și educație pentru afișare”, spune Fedorov.
Proiectul de lege stabilește, de asemenea, un număr minim de ore de curs. Pentru licență, acesta este de cel puțin 10 ore, iar pentru masteranzi și doctoranzi, de cel puțin 8 ore. Anterior, acest indicator nu era reglementat, iar unele instituții au abuzat de el, oferind studenților să studieze discipline aproape independent.
Pentru studenții care urmează studii în specialități reglementate (drept, medicină, serviciu militar, energie nucleară etc.), componenta opțională va fi mai mică decât înainte – 10% în loc de 25%. Pentru cele nereglementate, dimpotrivă, procentul poate fi mai mare de 25%.
Urmăriți-ne pe Telegram