„Cadastrul din Bucovina. Proprietarii de case și clădiri (1854-1856)” – pagini inedite din trecutul Țării Fagilor, scrise de istoricul Constantin Ungureanu
La Editura Karl A. Romstorfer din Suceava au văzut lumina tiparului volumele 1 și 2 (anii 2022 și 2023) ale lucrării „Cadastrul din Bucovina. Proprietarii de case și clădiri (1854-1856)”, de istoricul Constantin Ungureanu – cercetător științific la Muzeul Național al Bucovinei din Suceava, originar din nordul Bucovinei. Cele două volume au fost finanțate de Consiliul Județean Suceava.
Constantin Ungureanu este autor de studii și volume științifice consacrate istoriei Bucovinei. În primul volum al lucrării „Cadastrul din Bucovina. Proprietarii de case și clădiri (1854-1856)” (464 de pagini) sunt prezentate localități din trei districte de impozitare din Bucovina: Cernăuțiul urban, Cernăuțiul rural și Sadagura.
Cel de al doilea volum, apărut în 2023 (440 de pagini), conține informații prețioase despre districtele Storojineț (Ciudei, Davideni, Igești și alte zeci de localități) și Vașcăuți (Banila Rusească, Bobești ș.a.).
Lucrarea conține liste cu proprietarii de case, clădiri, parcele din Bucovina istorică, care completează imaginea istorică a trecutului Țării Fagilor.
Merită menționat faptul că în 1817, împăratul Franz I a ordonat efectuarea unor măsurări cadastrale în Monarhia Habsburgică. Cadastrul a avut ca scop să îmbunătățească sistemul de impozitare. Lucrările cadastrale au avut loc din 1817 până în 1861.
Cele două volume sunt rodul muncii istoricului Constantin Ungureanu în cadrul unui proiect de cercetare a Cadastrului Franciscan (2008-2010), alături de colegi de la Universitățile din Klagenfurt și Innsbruck (Austria).
Potrivit autorului, cercetarea planșelor și mapelor cadastrale „ne permit să reconstituim pentru fiecare localitate foarte exact amplasamentul terenurilor construite și a celor funciare, să stabilim proprietarul fiecărei parcele”.
Directorul general al Muzeului Național al Bucovinei, Dr. Constantin-Emil Ursu, a scris în prefața primului volum al lucrării „Cadastrul din Bucovina. Proprietarii de case și clădiri (1854-1856)” că instituția pe care o coordonează este onorată să publice volumele respective, fiind convins că „această contribuție va fi una bine primită, atât de lumea științifică, cât și de publicul larg”.
Cele două volume sunt, indiscutabil, izvoare prețioase de informații despre proprietarii caselor din Cernăuți și alte localități din Bucovina, fiind o contribuție majoră în transparentizarea și demistificarea discursului științific transfrontalier despre istoria Țării de Sus a Moldovei.
Merită menționat faptul că în cele două volume găsim informații inedite despre localitățile cu populație majoritar românească din Bucovina (de exemplu, Voloca, Privorochia, Țureni, Tărășeni ș.a.), ceea ce completează și consolidează inițiativele cercetătorilor în domeniu.
Agenția BucPress informează:
Primul volum al lucrării poate fi cumpărat la Muzeul Național al Bucovinei din Suceava sau comandat online AICI
Cel de al doilea volum al lucrării poate fi cumpărat la Muzeul Național al Bucovinei din Suceava sau comandat online AICI
Urmăriți-ne pe Telegram