Cărți și reviste din nordul Bucovinei, prezentate la Salonul Internaţional de Carte Alma Mater Librorum din Suceava
Cinste și mare bucurie mi-a adus invitația profesorului universitar dr. Sanda-Maria Ardeleanu, coordonator pe parcursul unui deceniu al Salonului Internațional de Carte Alma Mater Librorum, de a participa la ediția jubiliară din această primăvară, alături de cei mai importanți invitați de onoare din Cernăuți – criticul literar Ștefan Hostiuc și Eugen Patraș, vicepreședinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”. Fiecare invitat s-a prezentat cu recente realizări editoriale, holul central al corp. A USV fiind invadat de o imensă bogăție de carte. Editura Druk Art. prezentată de concitadinii mei din Cernăuți s-a aflat în centrul atenției.
De la primele cuvinte ale moderatorului dr. Marin Gherman, poet, politolog și lector universitar, s-a potolit forfota ce predomină, în mod obișnuit, atmosfera impresionant de democratică a saloanelor bibliotecii universității sucevene. Cele 30 de minute acordate, conform programului, pentru Cernăuți s-au prelungit mai mult de o oră și n-am observat ca cineva să se plictisească.
Ștefan Hostiuc și-a concentrat discursul, vorbind succint despre cele patru volume ale autorilor Nicolae Șapcă, Mircea Lutic, Ilie Motrescu, Arcadie Suceveanu, editate anul trecut în cadrul proiectului „Scriitori români din nordul Bucovinei”, finanțat de DRP. De asemenea, cu cea mai înaltă distincție – Diploma de excelență a salonului – a fost apreciată activitatea editurii Druk Art, Cernăuți, pentru tipărirea la un înalt nivel poligrafic a cărților în limba română. Diploma a fost înmânată de doamna Sanda Ardeleanu, Doctor Honoris Causa al Universității Naționale „Yuri Ferkovyci”.
Alături de dr. Marin Gherman, bibliotecara Stela Purici a prezentat Editura „Alexandru cel Bun”, director dr. Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, care a adus cele mai recente realizări: revista „Glasul Bucovinei”, volumul „Refugiu” din seria „Destin Bucovinean”, inițiată de Mănăstirea Putna, „Pagini de istorie și literatură română în Bucovina”, vol. I, II, III, autor Alexandrina Cernov, precum și volume editate mai înainte.
Despre „Boianul meu cu inima română” a vorbit una dintre cele mai devotate prietene a nord-bucovinenilor, scriitoarea Doina Cernica. Am fost nespus de măgulită să aud că am ceva din rapsozii din Grecia antică, cei care umblau prin lume și povesteau cântând despre tot ce vedeau. Numai că, prin lumea prin care umblu eu (trăim noi, cei de dincolo) mai mult ne vine să povestim plângând decât cântând. Cu gândul la trecerea anevoioasă prin vamă, eram grăbite, împreună cu reprezentanta comunității Mahala, Elena Nandriș, care a vorbit despre colecția Bibliotecii „Alexandru cel Bun”, adăpostită la Căminul Cultural Ostrița-Mahala, și nici n-am reușit să-i mulțumesc Doinei pentru frumoasele cuvinte despre carte și vatra mea natală. Mai ales, aveam pentru ce-i mulțumi, căci, cred eu, datorită laudațio ei am câștigat la Suceava un nou cititor.
Un participant al salonului, despre care am aflat că e profesorul universitar Vasile Păvăleanu, s-a apropiat de standul nostru și m-a rugat să-i vând o carte. I-am dăuit-o cu plăcere, așa cum le-am adus și boincenilor o parte din tiraj, căci „Boianul meu cu inima română” nu se vinde.
Să vezi și să nu crezi! Întâmplare de poveste la ediția jubiliară a Salonului internațional de carte
Ne zâmbea larg soarele în față. Și li se părea doamnelor de la Suceava și București (Doina Cernica, Oana Ichim , Alis Niculică, alaturi de Sanda Ardeleanu, amfitrioana salonului internațional de carte al Universității “Ștefan cel Mare”), că nu văd bine cine le vine nu doar să lanseze noile apariții editoriale, ci cu brațele pline de cărți ca donație pentru biblioteca Universității. Pare incredibil, dar e adevărat acest circuit (schimb) reciproc de carte – nu doar de la Suceava la Cernauti, ci și din Cernăuți la Suceava. Avocatul Eugen Pătraș, vicepreședinte al Centrului Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi”, a adunat o importantă colecție de cărți și reviste editate la Cernăuți în limba română, așteptând un prilej să le treacă vama în Romania. Și această posibilitate i-a oferit-o invitația la salonul din Suceava a unei doamne care nu numai că iubește și prețuiește valorile nationale, dar întinde și o mână de ajutor la nevoie.
Astfel, prestigioasele biblioteci – a Universității “Ștefan cel Mare ” și “Ion Sbiera” de la Suceava , biblioteca municipală de la Rădăuți – s-au îmbogățit cu rodul creației oamenilor de cultură din nordul Bucovinei, adunat în pagini de carte, cu nu puține eforturi sufletești și sacrificii materiale. Sperăm că străduința donatorului nu va fi zadarnică și cărțile noastre vor fi solicitate de cititori.
Urmăriți-ne pe Telegram