Câți bărbați din regiunea Cernăuți au fost condamnați pentru dezertare din unități militare?

De la începutul invaziei pe scară largă în regiunea Cernăuți, 14 bărbați au fost condamnați la închisoare pentru că au părăsit fără permis unitatea militară și nu au fost eliberați de probațiune. În special, instanța i-a condamnat pe acești bărbați la cinci până și la șase ani de închisoare.
Acest lucru este menționat în Registrul unificat al hotărârilor judecătorești.
Dezertarea este atunci când un militar își părăsește locul de serviciu fără permisiunea corespunzătoare și nu se întoarce, având un motiv întemeiat. Dacă evită serviciul mai mult de trei zile în timpul ostilităților, soldatul poate fi condamnat la închisoare de la cinci la zece ani.
În instanțele din Cernăuți, 55 de persoane au fost găsite vinovate de dezertare. Dintre aceștia, 14 au fost condamnați la închisoare pe un termen de la cinci la șase ani. Alții au fost eliberați din închisoare cu probațiune, în special pentru că bărbații și-au recunoscut vinovăția, au cooperat la anchetă și au avut circumstanțe atenuante: întreținerea copiilor minori, îngrijirea părinților bolnavi sau propriile boli cronice.
Instanța poate condamna un bărbat dacă, pe lângă faptul că și-a părăsit locul de serviciu fără autorizație, acesta a fost deja condamnat anterior, săvârșește o recidivă, se sustrage cercetării sau judecății, refuză să-și recunoască vinovăția sau este caracterizat negativ la locul de serviciu.
Din Registrul unificat de stat al hotărârilor judecătorești se știe că, în noiembrie 2024, un bărbat a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru conspirație criminală. El a pledat nevinovat și a explicat că nu a refuzat să execute ordinul, ci pur și simplu nu a înțeles cum să o facă fără documente care au ars în mașină în timpul bătăliei.
Din cauza relației sale proaste cu comandamentul, nu i s-a permis să intre în unitatea în care i-au fost lăsate lucrurile personale. El a susținut că nu a consumat droguri și că a vrut să servească în continuare. Dar, conform martorilor, a consumat droguri și alcool, de multe ori a ratat formarea, astfel încât evaluarea sa generală a locului său de serviciu a fost negativă. Așa că acesta a părăsit fără permis unitatea militară și, pentru că nu a vrut să îndeplinească sarcina care i-a fost încredințată, a dat dovadă de neascultare, fapt pentru care i s-a dat încă un an de închisoare. Așa că a fost închis pe șase ani.
În aprilie 2025, un bărbat din regiunea Cernăuți a fost condamnat la cinci ani de închisoare. A venit el însuși la secție, a pledat vinovat și a spus că are grijă de mama lui bolnavă, așa că a cerut să nu fie închis. La stabilirea pedepsei, instanța a ținut cont de comportamentul inculpatului în timpul procesului. Bărbatul nu s-a prezentat la ședințele de judecată, deși a fost sesizat. Din această cauză, a fost trecut pe lista de urmăriți. Prin urmare, în ciuda caracterizării pozitive, instanța l-a condamnat la cinci ani de închisoare.
În cele mai multe cazuri, acuzații au fost eliberați din închisoare cu o perioadă de probă. Dacă persoana încalcă din nou legea, probațiunea va fi revocată și va executa pedeapsa închisorii. Cel mai adesea — în 22 de cazuri — perioada de probă a fost de un an. În 13 cazuri, a durat trei ani, iar în alte șase cazuri, a durat doi ani.
Instanța poate elibera o persoană de pedeapsa închisorii dacă își recunoaște cu sinceritate vinovăția, asista la anchetă, vine voluntar la secția de poliție și are o reputație pozitivă în funcție de locul de reședință și de serviciu.
Un locuitor al regiunii Cernăuți nu s-a prezentat pentru serviciul la o unitate militară în ianuarie 2022. În februarie 2024, a fost eliberat din închisoare cu condiția să nu comită noi infracțiuni și să îndeplinească anumite obligații în termen de un an. Bărbatul a pledat vinovat, nu este înregistrat la secția de psihiatrie, a participat la operațiunea antiteroristă, nu are condamnări anterioare și dorea să continue să servească în Forțele Armate ale Ucrainei. Instanța a ținut cont de aceste împrejurări și l-a scutit de pedeapsă.
Cu toate acestea, perioada de probă se stabilește individual, în funcție de toate împrejurările cauzei, de personalitatea învinuitului și de comportamentul acestuia. Aceasta nu este o regulă fixă, ci o decizie pe care instanța o ia în fiecare caz separat.
De exemplu, pe 4 mai 2023, un alt bărbat a fost eliberat cu o perioadă de probă de un an. A părăsit unitatea după ce a fost rănit și a plecat acasă pentru a-și îngriji tatăl bolnav. Instanța a ținut cont că bărbatul și-a recunoscut cu sinceritate vinovăția, are probleme de sănătate, doi frați cu diagnostice grave, nu are antecedente penale, și vrea să revină în serviciu.
În perioada de probă trebuie: să apară în mod regulat la serviciul supravegherii și măsurilor sociale și educaționale pentru notare, să nu schimbe reședința fără notificare, să nu comită alte infracțiuni, dacă este necesar, pentru a găsi un loc de muncă sau a urma un tratament.
Ce se știe despre procedurile penale împotriva personalului militar?
Pe parcursul anului trecut, aproape 90 de mii de procese penale au fost înregistrate în Ucraina împotriva cadrelor militare pentru infracțiuni contra ordinului serviciului militar, inclusiv dezertare, potrivit datelor Parchetului General.
Până la 1 martie, militarii care și-au părăsit unitatea pentru prima dată fără permisiune ar putea reveni în serviciu conform unui algoritm simplificat, fără răspundere penală. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplică celor care au dezertat după 29 noiembrie 2024.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram