Consiliul UE prelungește protecția temporară pentru refugiații ucraineni până în martie 2025
Decizia le permite refugiaților să locuiască, să muncească, să primească asistență medicală și socială și educație pentru copiii lor. Decizia a fost adoptată în cadrul unei reuniuni desfășurate joi, 28 septembrie, la Bruxelles.
“Pentru a oferi certitudine celor peste 4 milioane de refugiați ucraineni care trăiesc în prezent în UE, Consiliul a convenit să prelungească protecția temporară pentru persoanele care fug de războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei de la 4 martie 2024 până la 4 martie 2025”, se arată în comunicatul oficial.
Fernando Grande-Marlasca Gomez, ministrul de interne al președinției spaniole a Uniunii Europene, a declarat că “UE va sprijini poporul ucrainean atâta timp cât va fi nevoie. Extinderea protecției oferă certitudine celor peste 4 milioane de refugiați care au găsit un refugiu sigur”.
Mecanismul de protecție temporară pentru ucrainenii care caută refugiu în Uniunea Europeană pentru a scăpa de războiul la scară largă a fost lansat la 4 martie 2022, la câteva zile după invazia Ucrainei de către forțele armate rusești, și a fost prelungit automat pentru un an. Astăzi, acesta a fost prelungit pentru încă un an printr-o decizie a Consiliului UE, care a fost aprobată cu majoritate calificată. Prin urmare, ucrainenii se pot baza acum pe azil în UE până la 4 martie 2025
În general, Directiva privind protecția temporară, care reglementează acordarea statutului, este concepută pentru o perioadă de trei ani.
Protecția temporară oferă protecție imediată și colectivă (adică fără a fi necesară examinarea cererilor individuale) pentru persoanele strămutate care nu se pot întoarce în țara de origine. Scopul, a reamintit Consiliul UE, este de a reduce presiunea asupra sistemelor naționale de azil și de a permite persoanelor strămutate să se bucure de drepturile convenite în UE.
Printre acestea se numără posibilitatea de ședere, accesul la piața muncii și la locuințe, asistența medicală și socială și educația copiilor.
Urmăriți-ne pe Telegram