Cum va funcționa noul sistem de pensii din Ucraina? „Va fi o perioadă de tranziție”
Trecerea la sistemul de pensii prin capitalizare va fi treptată și va implica o perioadă de tranziție în care acesta va funcționa după un principiu mixt. Acest lucru a fost declarat de Iuri Kamelciuk, deputat din partea fracțiunii Partidului Slujitorul Poporului și coautor al proiectului de lege privind pensiile. Potrivit acestuia, sistemul de pensii prin capitalizare ar fi putut fi introdus mult mai devreme.
“Premisele erau cu siguranță existente încă din 2002, dar exista vechiul sistem de pensii, care colecta aceste fonduri ca într-o gaură neagră. În cele mai multe cazuri, avem o situație în care un pensionar este de cele mai multe ori o persoană săracă”, a subliniat el.
Kamelciuk consideră că, în mod ideal, în Ucraina ar trebui introdus un sistem complet finanțat prin capitalizare.
“Principiul este simplu. În țările civilizate, există fonduri de stat sau nestatale – funcționalitatea ar trebui să fie aceeași, în conformitate cu legea și inspecțiile – care generează un randament al investițiilor. Fondurile nu sunt doar depuse într-o “bancă de economii”, ci încep să funcționeze”, a conchis parlamentarul.
La rândul său, Pavlo Rozenko, ministru al Politicii Sociale a Ucrainei în perioada 2014-2016, a declarat că legislația actuală privind pensiile, adoptată la începutul anilor 2000, prevede un sistem de pensii pe trei niveluri, cu un sistem de pensii prin repartiție, un sistem de pensii prin capitalizare și asigurări private de pensii. În realitate, însă, în prezent funcționează doar sistemul de tip cumulativ, motiv pentru care pensiile sunt mici în majoritatea cazurilor.
“Unul dintre motivele pentru care ucrainenii primesc pensii mici este faptul că, în loc ca un ucrainean să primească o pensie din trei surse, primește doar din sistemul clasic, iar sistemul finanțat prin capitalizare practic nu funcționează. Al doilea pilon nu există astăzi, iar al treilea pilon – asigurarea privată de pensii – deși funcționează și există astăzi fonduri de pensii private, dar fără lansarea completă a celui de-al doilea pilon, acest mecanism este, de asemenea, limitat”, a spus el.
Potrivit fostului oficial, legislația privind pensiile se dezvoltă în prezent, de fapt, în modul în care a fost adoptată la începutul anilor 2000.
“Ucraina a întârziat cel puțin 15 ani în introducerea unui sistem de pensii prin capitalizare și am pierdut o întreagă generație de oameni care sunt privați de posibilitatea de a primi o pensie din trei surse și, prin urmare, o pensie mai mare decât cea pe care o au în prezent”, a spus Rozenko.
De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că pe piața ucraineană funcționează deja fonduri de pensii nestatale.
“În al doilea rând, companiile ucrainene, în special, își tranzacționează cu succes acțiunile și acestea sunt cumpărate. Sunt categoric împotriva modelului în care va fi creată o altă instituție de stat pentru a gestiona sistemul de pensii finanțate”, a declarat fostul ministru.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram – t.me/bucpress
Urmăriți-ne pe Telegram