Cum va schimba noul ajutor de 61 de miliarde USD războiul din Ucraina?
În timp ce invazia rusă a câștigat teren în 2024, iar Ucraina a rămas fără artilerie, un pachet de ajutor al SUA în valoare de 61 miliarde de dolari pare, în cele din urmă, iminent. Camera Reprezentanților SUA a aprobat pachetul financiar cu o majoritatea confortabilă. Ce diferență ar mai putea face banii americani pentru Ucraina?
Ucraina se luptă împotriva agresiunii rusești de la sfârșitul anului trecut, suferind, în special, de o penurie tot mai serioasă de artilerie. Forțele sale militare au fost obligate să abandoneze orașul Avdiivka din Donbas, în februarie. Acum se confruntă cu presiuni în Chasiv Yar.
Forțele Moscovei au reușit să bombardeze Kievul într-un raport de cel puțin cinci la unu, ajungând până la zece la unu. Ceea ce înseamnă că artileria ucraineană a fost tot mai incapabilă să împiedice forțele ruse să se adune înaintea atacurilor terestre. Penuria a devenit atât de acută încât unii artileriști ucraineni au raportat că au fost reduși la a trage cu grenade de fum pentru a speria rușii, deoarece nu le-au mai rămas alte proiectile.
În același timp, Ucraina a suferit și de lipsa de apărare aeriană și antirachetă, expunându-și civili la un pericol crescut. Rusia a trecut la atacuri agresive asupra stațiilor electrice ucrainene, distrugând două în regiunea Harkov, în martie, și altele în sudul Kievului, la începutul lunii aprilie. Electricitatea este raționalizată la câteva ore pe zi în Harkov, un oraș cu 1,3 milioane de locuitori. Există o grijă tot mai mare că sistemul energetic ar putea să nu facă față, în special în toamna și iarna următoare.
Când vor începe să ajungă armele SUA pe câmpul de luptă?
Oficialii Pentagonului au indicat vineri că pregătesc un pachet inițial pentru aprobarea Casei Albe. Acest pachet va porni urgent spre Ucraina, în câteva zile după ce Senatul ratifică votul Camerei Reprezentanților și președintele Joe Biden îl semnează ca lege. Un vot în Senat este așteptat marți, iar pachetul inițial, probabil cu artilerie și apărare aeriană în centrul său, va veni imediat după aceea. Unele muniții au fost stocate în Europa în așteptare, iar acestea ar putea fi în mișcare într-o săptămână sau două.
Cu toate acestea, experții au avertizat că va dura ceva timp înainte ca această uriașă gură de oxigen să-și facă efectul. Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa, a spus că „ar putea trece săptămâni până când vom vedea efecte semnificative pe câmpul de luptă„. Iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat, ieri, că Rusia ar putea încerca să monteze o ofensivă grabnică și să lanseze alte raiduri aeriene, în încercarea de a-și consolida avantajul pe frontul de est.
Când va veni contribuția Europei?
Țările europene au fost lente în reorganizarea bazei lor militaro-industriale în sprijinul Ucrainei. Spre deosebire de SUA, unde, anumite tipuri de muniție, cum ar fi fabricarea proiectilelor de artilerie, sunt gestionate de companii deținute de stat, țările europene se bazează pe firme din sectorul privat. Iar emiterea contractelor a durat mai mult decât era de așteptat.
Dar îngrijorarea cu privire la dacă și când SUA ar putea reaproviziona Ucraina a accelerat activitatea. O inițiativă condusă de Cehia, pentru achiziționarea de mai multe proiectile de artilerie din țări neutre cu stocuri excedentare, a obținut cel puțin 300.000. Primele livrări vor sosi înainte de iunie. Germania a declarat că va dona un sistem de apărare antiaerian Patriot acum o săptămână, în timp ce Olanda s-a oferit să cumpere sisteme Patriot de la țări care nu sunt dispuse să le ofere direct Ucrainei.
Care ar putea fi impactul pe termen mediu asupra războiului?
Rusia și-a crescut, de asemenea, cheltuielile de apărare, până la aproximativ 7,5% din PIB, conform unor estimări, și a inovat pe câmpul de luptă. Moscova folosește, tot mai mult, bombe ghidate, cu efect devastator pe front, de la distanțe pe care Kievul nu le poate contracara. Iar soldații ucraineni au raportat că un număr tot mai mare de drone sunt folosite împotriva lor. Rusia are, de asemenea, un avantaj în ceea ce privește efectivul pe câmpul de luptă, avantaj pe care a reușit să îl exploateze în conjuncție cu armamentul greu de asalt.
Experții nu se așteaptă ca Ucraina să își schimbe poziția pe câmpul de luptă în 2024. „Punctul principal este că, aceste fonduri, probabil că pot ajuta doar la stabilizarea poziției ucrainene pentru acest an și la începerea pregătirilor pentru operațiuni în 2025,” a spus Matthew Savill, de la think-tankul militar Rusi. Ben Hodges a argumentat că 2024 va fi, probabil, „anul competiției industriale„, în care ambele părți vor încerca să-și întărească resursele. O eventuală lovitură decisivă este așteptată pentru anul viitor. De o parte sau de cealaltă.
Puterea.ro
Urmăriți-ne pe Telegram