Delegația Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a vizitat Transcarpatia, unde s-a întâlnit cu etnicii români din regiune
Delegația Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, condusă de secretarul de stat Gheorghe Cârciu, care a efectuat o vizită oficială în Ucraina, a participat pe 19 februarie a.c. la Sfânta Liturghie duminicală săvârșită la Biserica Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, fiind alături de numeroși localnici din comunitatea de români din Solotvino.
Conservarea și promovarea culturii și spiritualității românești duc la o comunitate unită și la păstrarea identității, iar Biserica reprezintă un pilon deosebit de important pentru românii de pretutindeni.
În continuarea programului, reprezentanții DRP s-au deplasat în Transcarpatia, unde au avut o serie de întâlniri cu exponenți ai culturii și valorilor românești din Ucraina. În context, au vizitat Muzeul de Istorie și Etnografie al Românilor din această regiune și Centrul Cultural al Românilor din Apșa de Jos.
Muzeul, inaugurat în 2014, cuprinde documente istorice originale, colecţii de presă, carte veche, fotografii, bancnote, ştampile şi sigilii, costume populare și țesături de o reală valoare, care păstrează foarte bine elementele tradiționale românești.
Centrul Cultural al Românilor din Apșa de Jos a fost deschis în anul 2019 printr-un proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și reprezintă un simbol de identitate și cultură românească pentru românii din dreapta Tisei.
În încheierea acestor vizite, demnitarul român, reprezentanții Departamentului, precum și Sorin Vlașin, senator pentru circumscripția Maramureș și Grațian-Florin Pârvu, consulul României la Solotvino, au purtat discuții cu Ion Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”.
În cadrul acestora, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni a declarat: „Acordăm o atenție deosebită comunităților istorice din apropierea granițelor țării și ne dorim ca prin proiectele și obiectivele instituției să protejăm și să promovăm drepturile etnicilor români de aici, să acoperim, atât cât este posibil, nevoile acestora. Păstrarea credinței și a tradițiilor românești aduc unitate în rândul comunității românești din Ucraina și doar în acest fel putem transmite viitoarelor generații ceea ce noi reprezentăm. Vă mulțumim pentru efortul dumneavoastră permanent de a păstra vie identitatea noastră românească”.
Întâlnire cu Vasile Iovdii, președintele Consiliului Comunității Teritoriale Solotvino
Secretarul de stat Gheorghe Cârciu, însoțit de Radu Cosma, director la Direcția proiecte pentru diaspora și comunități istorice, s-a întâlnit pe 20 februarie, cu Vasile Iovdii, președintele Consiliului Comunității Teritoriale Solotvino. În cadrul discuțiilor purtate, principalele subiecte dezbătute au fost problemele cu care se confruntă comunitatea românească și proiectele ce pot fi dezvoltate de către cele două părți. În acest demers comun, programele DRP reprezintă o importantă sursă de finanțare pentru comunitatea din Solotvino.
“Vom continua parteneriatele începute în 2022 și reiterez disponibilitatea Departamentului pentru Românii de Pretutideni de a încheia unele noi în acest an. În 2022 am obținut un buget de cinci ori mai mare decât cel din 2021, ceea ce ne-a permis să alocăm fonduri mai mari pentru etnicii români din Ucraina și nu ne oprim aici. De aceea mă aflu în Transcarpatia, să văd la fața locului de ce e nevoie mai mare și cu ce putem ajuta mai mult.
Proiectele pentru dezvoltarea localităților din Ucraina, în care trăiesc comunități de români, sunt cruciale pentru păstrarea legăturii lor cu țara. Fie că vorbim de burse, de granturi asigurate de statul român sau de parteneriate între diferite primării din dreapta și din stânga Tisei, aceste fonduri reprezintă adevărate punți care țin în viață comunitățile de români de peste granița de nord”, a declarat demnitarul DRP.
Întâlniri cu comunitatea românească din Transcarpatia
Agenda delegației DRP a inclus o serie de întâlniri cu comunitatea românească din Ucraina. La sediul Consulatului României la Solotvino, delegația DRP a discutat cu reprezentanți ai clerului și cu directori de școli cu predare în limba română din Transcarpatia despre accesul la educație în limba română, despre păstrarea credinței și a tradițiilor românești.
În acest context, secretarul de stat a vizitat Centrul Multicultural și Biblioteca „Mihai Eminescu” din localitatea Biserica Albă, două proiecte susținute de DRP.
„În cadrul discuțiilor cu românii din Transcarpatia, ne-a bucurat în special întâlnirea cu elevii etnici români înscriși în școlile cu predare în limba română și cu dascălii lor. În 2022, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a acordat sprijin financiar pentru 6500 de copii și aproximativ 2300 de cadre didactice. Vom continua aceste proiecte, care fac din educație și cultură adevărate borne ale identității noastre etnice.
Cunosc marea problemă privind educația în limba maternă și atrag atenția că legea privind minoritățile naționale din Ucraina, recent adoptată, trebuie regândită. Ne vom lupta pentru interesele legitime ale comunității românești, împreună cu celelalte instituții ale statului român.
Am fost impresionați de Centrul Multicultural și de programul artistic de la Biblioteca ”Mihai Eminescu” din Solotvino. Aceste proiecte, care prind viață într-o comunitate unită prin limbă, credință și tradiție, ne fac să privim cu încredere în viitor„, a declarat secretarul de stat Gheorghe Cârciu.
Urmăriți-ne pe Telegram