Dialog cultural românesc la Gimnaziul din Probotești, ținutul Herța (VIDEO)
Gimnaziul din satul Probotești, a devenit gazda unui eveniment cultural de mare amploare. Anume aici, în satul de la margine de țară, dar și de la Porțile Europei a fost făurită zilele acestea unirea. Unirea spirituală a românilor din regiunea Cernăuți. Societatea „Doamnele Române” din Cernăuți a reușit să adune prin cântec și poezie în jurul frumosului floarea satului – copiii și profesorii de la Gimnaziul din localitatea Probotești, ținutul Herța.
Pentru ei a fost organizată o întâlnire de suflet cu poeții români din nordul Bucovinei și cu interpreta Carolina Jitaru, care și-a prezentat albumul muzical “Cred în fericire”, CD care cuprinde 15 piese pe versurile poeților români din regiunea Cernăuți.
Lilia Costea, director ad-interim al Gimnaziului din Probotești le-a mulțumit oaspeților pentru sărbătoarea de suflet oferită copiilor la acest sfârșit de săptămână și pentru frumosul prilej de a ne uni cu toții în jurul cântecului și poeziei românești din nordul Bucovinei. Or, prezența doamnei Irina Loredana Stănculescu, consul general al României la Cernăuți la un asemenea eveniment este o onoare și pentru elevii Gimnaziului, și pentru colectivul pedagogic, a mai spus doamna Lilia Costea.
La evenimentul cultural organizat de Societatea „Doamnele Române” din Cernăuți în cadrul proiectului „Poezia românească din nordul Bucovinei pe strune de chitară”, susținut financiar de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a fost prezentă și doamna Irina Loredana Stănculescu, consul general al României la Cernăuți, care a felicitat organizatorii pentru reușita acestui proiect, mulțumindu-le copiilor și colectivului pedagogic pentru că păstrează vie limba română pe acele meleaguri mioritice.
Poeții Vasile Bâcu, Nicolae Șapcă și Vitalie Zâgrea au citit din creațiile proprii, iar Carolina Jitaru și-a prezentat albumul muzical „Cred în fericire”, interpretând câteva melodii despre limbă, neam, părinți, vatra strămoșească.
Evenimentul cultural a fost moderat de scriitoarea Maria Toacă, președinta Societății „Doamnele Române” din regiunea Cernăuți.
Copiii, la rândul lor, le-a făcut o surpriză oaspeților, au recitat din versurile poeților cernăuțeni prezenți la evenimentul cultural și au interpretat câteva cântece patriotice.
În cadrul spectacolului muzical-literar copiii din satul Probotești au primit în dar revistele “Prichindeii din Cernăuți” și “Recreația mare”, reviste editate de Liga Tineretului român „Junimea” din regiunea Cernăuți și de săptămânalul „Monitorul bucovinean” cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Urmăriți-ne pe Telegram