Din 2025 conform legii din Ucraina cotele de teren neînregistrate pot reveni în proprietate comunală
Până în 2025, locuitorii regiunii Cernăuți ar trebui să înregistreze drepturi de proprietate asupra cotelor de pământ pentru a nu le pierde – altfel aceste parcele vor reveni în proprietate comunală. Vorbim de persoane care au certificate pentru hectarul de pământ, dar nu le-au înscris în cadastrul funciar, nu au intrat în posesie ca moștenitor, sau nu au incasat certificat pentru un astfel de teren de la consiliul local.
Corespondenții Suspilne Cernivți au discutat cu reprezentanții a trei comunități din regiune.
În 1996, în Berehomet a avut loc „dezlipirea” – la acea vreme, peste 700 de persoane au primit certificate de proprietari de un hectar, spune Vladislav Ivaniuk, specialist al departamentului de resurse funciare al consiliului satului. De atunci, majoritatea locuitorilor au privatizat aceste terenuri și le pot folosi, în special, le pot închiria.
Totodată, sunt 45 de persoane care nu au primit certificate de posesor, deși au fost emise pentru ei. Din această cauză, peste 27 de hectare de teren nu au fost cedate nimănui pentru folosință sau proprietate. Vorbim despre terenuri din satul Berehomet și satul Dolișnii Șepit.
De asemenea, unii rezidenți au certificate, dar încă nu au primit actul de stat privind dreptul de proprietate asupra acțiunii. Potrivit lui Ivaniuk, astfel de înregistrări nu sunt păstrate, așa că numărul acestor rezidenți este necunoscut.
„Avem hărți și știm unde se află parcelele. De exemplu, este un teren de 10 hectare, și vedem că sunt 100 de certificate, dar nu știm cine a primit acte de stat pentru ele și cine nu. Pentru asta, trebuie făcut un inventar separat. Deja în 2025, vom vedea care parcele nu s-au format, vom stabili suprafața cotelor dintre câmpuri și le vom accepta ca proprietate comunală”, spune Ivaniuk.
Există, de asemenea, cazuri când o persoană are un document de stat și a primit proprietatea asupra unei cote, dar informațiile despre aceasta nu sunt înscrise în cadastrul funciar. Ivaniuk spune că, în acest caz, trebuie să contacteze administratorul terenului pentru a obține un număr cadastral și a înregistra în registru.
Dacă acest lucru nu se face înainte de începutul anului următor, persoana poate pierde dreptul la acel teren. Anul trecut, locuitorii comunității au reușit să privatizeze peste 80 de cote de pământ.
Comunitatea Toporăuți are 6150 de parcele cu o suprafață aproximativă de 3700 de hectare, a declarat pentru Suspilne șeful adjunct al Consiliului satului Toporăuți, Denis Pavlenciuk. Dintre acestea, 5 500 sunt înscrise în cadastrul funciar, iar alte 650 nu sunt înscrise. Loturile au fost determinate în timpul digitizării fondului funciar pentru geoportal.
“Parcelele înregistrate au intrat în geoportal. Și așa am înțeles unde avem o cotă și dacă este privatizată”, spune Pavlenciuk.
Potrivit acestuia, în timpul legii marțiale, mulți oameni au plecat în străinătate, s-au alăturat Forțelor Armate sau nu aveau bani pentru a elabora documentația tehnică. Acest lucru complică legalizarea parcelelor. De asemenea, oamenii nu apelează la notari pentru moștenire.
Comunitatea orașului Secureni
Comunitatea are aproape 30 000 de hectare de terenuri, adică aproximativ 50 000 de loturi. Acestea au fost descoperite în timpul inventarierii terenurilor, care se efectuează din 2021. În acest timp s-au descoperit terenuri care sunt folosite, fără acte sau nu sunt folosite deloc și, de asemenea, nu au fost moștenite sau înscrise în cadastrul funciar. Din această cauză, comunitatea nu a primit bani pentru folosirea parcelelor.
Natalia Ojevan, șefa Departamentului pentru Reglementarea Relațiilor Funciare, a declarat într-un comentariu pentru Suspilne că peste o mie de cereri pentru aprobarea unei părți de teren cu o suprafață totală de 1.200 de hectare au fost discutate la ședința Consiliului Local în curs de trei ani.
În același timp, drepturile de proprietate pentru aproximativ 300 de parcele nu au fost înregistrate.
Înregistrarea unei parcele poate fi realizată de persoane care au primit un certificat pentru aceasta sau moștenitorii lor. Dacă acest certificat este pierdut, poate fi contactată arhiva pentru a-l restitui. Directorul Departamentului de Urbanism și Arhitectură al orașului, Andrii Tîmofiiciuk, a spus despre acest lucru într-o conferință de presă din 14 februarie. Fără certificat, decizia instanței trebuie să stea la baza înregistrării dreptului de proprietate asupra unei parcele de pământ.
Agenția BucPresss – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram