Din 2025, profesorii din școlile mici nu vor mai fi plătiți de la buget: Schimbările explicate în Ministerul Educației și Științei
Guvernul a decis să nu mai finanțeze de la bugetul de stat salariile profesorilor care predau în școlile cu un număr mic de elevi.
De la 1 septembrie 2025, școlile cu mai puțin de 45 de copii vor fi supuse unor astfel de restricții, iar peste un an, școlile cu până la 60 de elevi vor fi supuse unor astfel de restricții.
Ministerul Educației și Științei a explicat decizia guvernului și ce opțiuni sunt disponibile pentru copiii și profesorii din școlile mici.
Ce se va schimba?
Începând cu 1 septembrie 2025, profesorii din școlile cu mai puțin de 45 de elevi nu vor mai primi salarii din subvenția educațională.
Iar de la 1 septembrie 2026, această inovație se va aplica și în cazul școlilor cu mai puțin de 60 de copii. Elevii vor frecventa școlile de tip hub.
Totodată, această decizie nu se aplică școlilor primare și se va aplica doar învățământului de la nivelul claselor 5-11.
Școlile primare cu mai puțin de 45 și mai puțin de 60 de elevi vor continua să primească finanțare de la stat.
“Școala primară ar trebui să fie cât mai aproape de copil: dacă elevii mai mari reușesc să ajungă la școala hub, pentru copiii mici va fi dificil”, explică Ministerul Educației și Științei.
De asemenea, toți copiii de vârstă școlară au fost adăugați la calculul subvenției educaționale a fiecărei comunități. Altfel spus, comunitatea va primi fonduri pentru educația tuturor copiilor, dar nu le va putea cheltui pentru școlile mici
Acest lucru înseamnă că administrațiile locale pot decide să
-fie să transporte elevii din aceste școli la cea mai apropiată școală mai mare;
-fie să plătească profesorii din școlile mici din bugetele locale.
Decizii similare au fost deja luate în ceea ce privește școlile rurale. În special, de la 1 septembrie 2016, școlile cu mai puțin de 25 de elevi nu au fost finanțate din subvenția pentru educație.
“Accesul la educație de calitate pentru toți copiii este unul dintre principalele obiective ale Ministerului Educației și Științei. Cercetările internaționale, cum ar fi PISA, precum și rezultatele testelor multimedia , arată că elevii din școlile rurale au, de obicei, rezultate academice mai slabe decât colegii lor din orașele mici și mari.
De aceea, asigurarea accesului la o educație de calitate este de o importanță primordială pentru copiii din zonele rurale”, a declarat ministerul.
Ce se va întâmpla cu elevii din școlile mici?
Ministerul Educației și Științei spune că autoritățile locale ar trebui să organizeze transportul copiilor la școala centrală. Copiii ar trebui să fie însoțiți de un profesor în astfel de călătorii.
O școală hub este o școală la care sunt aduși copii din diferite localități aflate la o distanță de până la 30 de kilometri. Aceasta este mai mare, are profesori și este mai bine echipată.
“Pentru al doilea an consecutiv, statul a alocat o subvenție pentru achiziționarea de autobuze – câte 1 miliard UAH . Anul trecut, au fost achiziționate peste 450 de autobuze în cofinanțare cu bugetele locale”, a declarat ministerul.
Ce se va întâmpla cu profesorii?
În cazul în care administrațiile locale vor decide să nu finanțeze singure lucrările unei școli mici, profesorii vor putea să se angajeze în școlile hub. De asemenea, ar trebui să li se asigure transportul.
Urmăriți-ne pe Telegram