”Discuția lui Trump cu Putin și posibilitatea victoriei Ucrainei”: principalele declarații ale lui Kuleba într-un interviu pentru BBC

Într-un interviu pentru BBC, citat de tsn.ua, fostul ministru de Externe al Ucrainei, Dmîtro Kuleba, a abordat teme esențiale legate de războiul din Ucraina, precum negocierile dintre SUA și Rusia, creșterea efectivelor armatei ucrainene și posibilitatea unui armistițiu cu agresorul. Kuleba a subliniat că ”în prezent, nu se întrevede o perspectivă de pace și a expus principalele sale opinii despre situația actuală”.
Este încă posibilă victoria Ucrainei?
După cum a subliniat Kuleba, în ianuarie 2023, ideea unei victorii a Ucrainei era încă un subiect frecvent discutat. Din păcate, acest termen a dispărut din vocabularul politicienilor internaționali, iar această schimbare reprezintă o problemă nu doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga Europă și lume.
”Mai este posibilă victoria Ucrainei? Da. Se face suficient acum pentru a o obține? Nu. Pentru că marile capitale ale lumii nu mai joacă pentru victorie, ci pentru încheierea războiului. Iar încheierea războiului poate lua forme foarte diverse”, a spus fostul ministru.
Cu toate acestea, Kuleba subliniază că factorul esențial rămâne Ucraina. ”Vom pierde șansa de a înfăptui victoria atunci când nu vom mai crede în ea. De aceea, eu personal păstrez acest cuvânt în vocabularul meu, pentru că trebuie să menținem standardele ridicate”, a concluzionat Kuleba.
Cât de realist este un armistițiu cu Rusia în viitorul apropiat?
Kuleba consideră că, momentan, este mai corect să vorbim despre o ”încetare a focului” – o etapă intermediară care ar putea precede un armistițiu real. Dacă analizăm declarațiile lui Trump și ale consilierilor săi, se observă că aceștia discută tocmai despre o astfel de posibilitate.
”Mai avem mult până la un armistițiu, așa cum spun ei, este ca și cum am vorbi despre un viitor îndepărtat. Și pacea nu este vizibilă acum la orizont, dintr-un motiv simplu: Putin crede că poate înfrunta pe toți. El consideră că timpul este de partea lui, că soarta îi surțde, că Occidentul s-a clătinat, America se retrage, iar Europa nu este capabilă să înlocuiască America pe câmpul de luptă sau, pentru a formula mai politicos, nu este pregătită să poarte ”banderola de căpitan””, a declarat Kuleba.
Astfel, întrebarea crucială rămâne: ce poziție ocupă Putin în acest scenariu? ”Părerea mea este că el crede că va câștiga. Pentru el, victoria înseamnă întreaga Ucraină. Nu a venit pentru un colț de pământ. A venit pentru toată Ucraina”, a subliniat fostul ministru de Externe.
Posibilitatea unui acord între Trump și Putin și cerințele Ucrainei
Dmîtro Kuleba, fostul ministru de Externe al Ucrainei, a discutat despre posibilele acorduri între Trump și Putin, subliniind că, un astfel de acord ar trebui să fie aprobat de Ucraina și Uniunea Europeană pentru a fi implementat cu succes.
”Trebuie să luăm acest plan și să spunem: ‘Mulțumim, ne gândim la asta’. Atât. Este evident”, a conchis Kuleba, referindu-se la discuțiile despre un posibil „plan de pace”. Potrivit acestuia, reprezentantul lui Trump, Keith Kellogg, sugerează că un acord ar putea fi obținut „în zile și săptămâni”, nu în câteva luni – ceea ce implică o acțiune rapidă.
”Diplomația are o regulă simplă: poți încheia un acord fără unul dintre părțile implicate sau fără un jucător cheie, dar nu poți implementa acel acord fără acea parte cheie”, a explicat Kuleba. În acest context, el adaugă că, teoretic, Putin și Trump ar putea ajunge la orice înțelegere, dar până când Ucraina și Uniunea Europeană nu vor accepta termenii, nu va exista un acord de succes.
Ce concesii ar putea cere SUA de la Rusia în privința Ucrainei
În continuare, Kuleba a vorbit despre posibilele concesii pe care SUA ar putea să le ceară de la Rusia pentru a încheia războiul. ”Printre aceste concesii s-ar putea număra retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei, recunoașterea Ucrainei ca stat independent și integrarea sa în lumea occidentală, un proces care ar putea culmina cu aderarea la Uniunea Europeană și NATO. De asemenea, ar putea include plata despăgubirilor pentru daunele economice cauzate”, a explicat fostul ministru de Externe.
Cu toate acestea, Kuleba a subliniat că, deocamdată, aceste cerințe sunt mai mult un ideal decât o realitate concretă. „Acestea sunt doar fantezii acum. Însă nu putem să scădem standardele cerințelor noastre. Asta este esența negocierilor”, a adăugat el, reafirmând că Ucraina nu ar trebui să cedeze în fața agresorului.
Posibilitatea creșterii armatei ucrainene și provocările financiare
Potrivit fostului ministru de Externe al Ucrainei, în „lumea reală” Ucraina nu poate să coboare standardele cerințelor sale sub pragul maxim. „Asta este esența negocierilor. Ucrainei nu are sens să discute ce este dispusă să cedeze în fața Rusiei”, a spus el, subliniind importanța păstrării unei poziții ferme în fața agresorului.
Kuleba a subliniat că o creștere semnificativă a armatei ucrainene ar presupune un schimb radical în structura țării, iar acest proces ar necesita investiții financiare considerabile din partea partenerilor internaționali. ”Trebuie să înțelegem că această schimbare va cere resurse imense, iar aceste fonduri trebuie să vină de la partenerii noștri”, a adăugat el.
Jurnalistul a reamintit declarațiile autorităților ucrainene, care subliniază că cele mai bune garanții de securitate nu sunt nici NATO, nici alte alianțe internaționale, ci forțele armate ucrainene. Astfel, autoritățile ucrainene se referă la un obiectiv clar: dacă Rusia dispune de o armată de un milion și jumătate de soldați, Ucraina ar trebui să aibă o armată de aceeași mărime. ”Acesta este modelul israelian, care a dovedit că funcționează, dar începe să devină complicat atunci când trecem la aspectele financiare”, a explicat Kuleba.
”Va trebui să menținem un milion și jumătate de soldați. Practic, întreaga țară va trebui să fie mobilizată. Este un proces extrem de costisitor, mai ales că fiecare soldat este susținut de cinci, șase, opt civili – indiferent de număr, important este că există mult mai mulți oameni decât soldați”, a spus fostul ministru de Externe.
”În acest context, trebuie să înțelegem că trecem la un regim militar”, a adăugat Kuleba. Acesta a comparat situația cu perioada Hetmanatului, afirmând că „va trebui să împărțim țara în regimente – nu este o glumă, este foarte serios”. În viziunea sa, o soluție viabilă ar presupune un serviciu militar general obligatoriu, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, pentru a asigura un efectiv consistent de soldați.
”Va trebui să schimbăm cultura în societate. De exemplu, nu mai putem accepta ca cineva să spună că donează bani, deci nu luptă”, a mai spus el. Aceasta ar însemna o transformare radicală a țării, iar partenerii internaționali vor trebui să contribuie financiar pentru a sprijini acest proces de mobilizare totală.
”Practic, le spunem partenerilor noștri: din partea noastră o revoluție umană și culturală, din partea voastră o revoluție financiară. Și acest proces va continua decenii de-a rândul”, a concluzionat Dmîtro Kuleba, evidențiind complexitatea și dimensiunea transformărilor necesare pentru a răspunde provocărilor de securitate ale Ucrainei.
Urmăriți-ne pe Telegram