Hotare mortale: ce fac fugarii pentru a evada din Ucraina
“Să nu moară” este dorința care îi împinge pe fugari să fugă de somații la frontiera UE. Cu toate acestea, folosind “căi” dubioase, fugarii mor, înghețând în munți sau înecându-se în râuri. UNIAN a aflat cât poate costa o astfel de “călătorie” și de ce încercările de evadare se termină fatal.
Cele mai multe decese și răniri sunt înregistrate de polițiștii de frontieră din Transcarpatia. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece regiunea se învecinează cu patru țări UE – Polonia, Slovacia, Ungaria și România. Frontiera de aici are o lungime de aproape 460 de kilometri, o parte semnificativă a acesteia trecând prin munți și prin râul Tisa.
În plus, fugarii aleg Transcarpatia pentru că există o rețea extinsă de drumuri și multe localități de-a lungul graniței. Adică, este convenabil să ajungi aici, să te oprești și să aștepți “ocazia potrivită”.
În mai puțin de doi ani, polițiștii de frontieră din Transcarpatia au reținut mai mult de cinci mii de persoane care au încercat să părăsească ilegal Ucraina, iar altor câteva mii li s-a refuzat accesul din cauza documentelor executate necorespunzător sau a datelor incorecte introduse în sistemul Șleah Dacă la începutul invaziei, bărbații de vârstă militară recurgeau la diverse trucuri pentru a ajunge în țările UE prin punctele de control, acum încercările de a evada din Ucraina au loc în afara punctelor de control, prin așa-numitele zone de frontieră verde.
Cifrele arată cât de “sigur” este acest lucru. Începând cu 24 februarie 2022, în Transcarpatia au fost înregistrate 24 de cazuri de deces al bărbaților supuși serviciului militar care au încercat să treacă ilegal frontiera. Dintre aceștia, 19 s-au înecat în timp ce traversau râul Tisa, iar alți 5 au murit în timp ce traversau munții înzăpeziți.
Urmăriți-ne pe Telegram