În fiecare zi bărbații din Ucraina încearcă să părăsească ilegal teritoriul țării
Oksana Trachuk, purtător de cuvânt al detașamentului de grăniceri Ciop, și Viktor Opalenyk, adjunctul șefului unității de salvare montană din Transcarpatia, au discutat în telemaratonul „Suspilne Sprotiv” despre pericolele la care se expun bărbații pasibili de serviciul militar care vor să treacă ilegal granița și turiștii care decid să urce în Carpații înzăpeziți fără echipament, precum și despre modul în care sunt căutate în munți persoanele rătăcite în apropierea graniței.
Oksana Trachuk spune că, de la începutul invaziei la scară largă, au fost înregistrate cazuri de trecere ilegală a frontierei aproape în fiecare zi. “Detașamentul Ciop a reținut peste 1.100 de persoane care au încercat să treacă granița în afara punctelor de control. Aceștia caută rutele cele mai convenabile pentru ei, în opinia lor, folosind rețelele de socializare, la sfatul cunoscuților, prietenilor, contrabandiștilor care pot contacta astfel de persoane”, a declarat femeia.
Femeia spune că cel mai mare pericol în drumețiile de iarnă este dificultatea de a călători în teren muntos. “Oamenii care merg în drumeții de iarnă la munte nu sunt conștienți de pericolele care îi pot aștepta în munți, cum ar fi temperaturile scăzute, stratul mare de zăpadă și pericolul de avalanșă. Alegerea greșită a unui traseu turistic are un mare impact asupra amenințării la adresa vieții oamenilor. Oamenii cred că drumețiile în Carpații de iarnă sunt doar o plimbare. Cei care merg la munte nu contactează întotdeauna serviciul de salvare pentru a obține informații adecvate despre pericolele care îi pot aștepta pe turiști în munții de iarnă. Există, de asemenea, un risc ridicat de a întâlni un urs sau un lup. Din fericire, în ultima vreme nu am înregistrat niciun caz mortal în zona unității noastre. Se știe că au existat peste 20 de astfel de cazuri în detașamentul Mucacevo”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.
Viktor Opalenko, adjunctul șefului unității de salvare montană din Transcarpati, a declarat că aceștia sunt adesea implicați în căutări comune cu polițiștii de frontieră. Bărbatul spune că un turist care se pregătește cu adevărat pentru o drumeție are antrenamentul și echipamentul adecvat. “Persoanele care se pregătesc din timp pentru o drumeție ne contactează pentru a se înregistra, astfel încât să le putem urmări traseul și să le venim în ajutor. Bărbații care vor să treacă granița evită să ne spună unde se duc și nu au echipamentul și îmbrăcămintea corespunzătoare. În ultimul caz, un turist în haine casual a fost găsit în munți la temperaturi scăzute și cu un strat mare de zăpadă. A avut noroc că salvatorii și polițiștii noștri de frontieră l-au găsit la timp, l-au încălzit și l-au dus în cea mai apropiată localitate, unde a primit îngrijiri medicale adecvate”, a declarat bărbatul.
Urmăriți-ne pe Telegram