În regiunea Cernăuți unele sate vor putea deveni orașe, conform unei legi noi
În Ucraina, începând din ianuarie, statutul de „așezare de tip oraș” va fi eliminat, iar orașele mici se vor numi sate. Totodată, unele unități administrative vor putea obține statutul de orașe – pentru aceasta, trebuie să aibă peste 10 mii de locuitori, iar infrastructura trebuie să corespundă cerințelor unui oraș. Aceasta este prevăzut într-o lege care aduce modificări structurii administrative și teritoriale a țării. Legea a fost semnată de președinte pe 24 octombrie.
Bunăoară localitatea Crasna din regiunea Cernăuți care are statut de sat ar putea revendica statutul de oraș. Iar satul Mamaivți de lîâgă Cernăuți poate să rămână sat ca populație.
Despre acest fapt scrie audiovizualul public Suspilne Cernivți.
Satul de graniță de tip urban Crasna are o populație de 11 mii de locuitori. Potrivit noii legi Crasna va putea aplica pentru statutul de oraș, dacă locuitorii și conducerea localității vor manifesta o astfel de dorință.
Dacă rămâne sat, totuși va avea mai mulți bani – subvenție pentru educație, anterior satele de tip orășenesc nu primea, spre deosebire de sate. Pentru orașe, subvenția este mai mică, dar statutul orașului este mai mare și stabilește nivelul de dezvoltare atins de comunitate. Potrivit șefului comunei Crasna, Ștefan Dragun, decizia finală va fi luată la audieri publice.
“După criterii, tinden să obținem statutul de oraș, avem infrastructură dezvoltată, obiecte sociale. Dacă rămânem sat, atunci vom primi mai multe subvenții pentru educație, mai mulți bani pentru infrastructură. Am creat comunitatea în 2016, atunci eram sat de tip orășenesc și nu ne încadram sub aceleași criterii ca și satele și nu primeam bani pentru infrastructură”, spune Dragun.
Satul Mamaivți de langa Cernăuți este centrul comunității Mamaivți. Aici locuiesc aproape 6 mii de locuitori. Potrivit noii legi, o astfel de așezare poate revendica statutul de sat. În prezent, ei așteaptă toate regulamentele pentru a studia modificările mai detaliat, spune șefa comunității Mamaivți Natalia Katriuk.
Potrivit acesteia, locuitorii din Mamaivți sunt practic populație urbană, deoarece centrul regional este la nouă kilometri distanță. În același timp, în sat sunt gospodării rurale și ferme agricole.
„Singurul lucru pe care pot să-l subliniez este că există un astfel de termen ca decontare în lege. Avem așa-zise case de țară care au fost eliminate din gospodării cu adrese din orice comunitate. Astăzi, această lege face posibilă legalizarea acestor clădiri, și aducerea lor într-un registru legal care ar permite ducerea evidenței privind proprietarii acestor case de țară”, spune Katriuk.
Ce schimbă legea
Înainte de adoptarea legii, sistemul administrativ și teritorial din Ucraina era reglementat de o lege de tip sovietic care nu răspunde nevoilor actuale. Potrivit lui Oksana Prodan, consilier al șefului Asociației orașelor, legea prevede acum mecanisme pentru comunități și rezidenți pentru a reglementa limitele așezărilor, a le schimba statutul sau a le redenumi dacă este necesar.
„Această lege este cea care prevede că localitățile aparțin aceleiași categorii cu comunitățile rurale. Apoi primesc drept de calcul după acea formulă de subvenție de la bugetul de stat, și au oportunități mai mari, mai mulți bani decât comunitățile urbane. Pentru comunitățile rurale, formula este diferită și oferă o oportunitate mai mare de a primi asistență de la bugetul de stat”, spune Prodan.
Decizia de schimbare a statutului va fi luată în fiecare comunitate separat. Potrivit lui Prodan, comunitățile nu iau întotdeauna decizii exclusiv în favoarea banilor. În opinia ei, comunitățile care nu au nevoie de subvenții, pentru că comunitatea are afaceri, întreprinderi, plătesc impozite, vor deveni orașe.
„Și cei care au nevoie de subvenție, o vor primi. Pentru că până acum nu aveau un astfel de drept. Erau așezări de importanță urbană, care nu puteau primi subvenția la care au dreptul astăzi, pentru că locuitorii nu primesc servicii suplimentare.” spune Prodan.
Legea va intra în vigoare în ianuarie 2024. Satele de tip orășenesc vor deveni așezări automat, însă dacă cu timpul vor dori să-ți schimbe statutul vor trebui să se adreseze Radei Supreme, unde vor fi luate decizii. Conform legii, în sate ar trebui să locuiască între 2 mii și 5 mii de oameni, până la 10 mii în orașe și peste 10 mii în orașe.
Agenția BucPresss – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram