În școlile și grădinițele din Cernăuți au fost înregistrate cazuri de scarlatină
Sunt cunoscute peste 10 cazuri de infecție acută la copii înregistrate în orașul Cernăuți.
După cum a declarat Iurii Păduraru, medic epidemiolog, șeful Departamentului de supraveghere epidemiologică și prevenire a bolilor infecțioase al Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor, informează BucPress cu referire la ACC, în cele 20 de zile din martie, Centrul a primit rapoarte de urgență despre cazuri izolate de scarlatină în instituţiile de învăţământ preşcolar şi secundar general din Cernăuţi.
În total, sunt deja cunoscute 12 cazuri. După cum a spus Iurii Păduraru, boala infecțioasă are un caracter sezonier, de obicei numărul cazurilor crește în sezonul rece. Numărul de cazuri individuale de boală nu este critic și nu necesită încetarea procesului educațional sau suspendarea persoanelor de contact. În acest caz, instituțiile de învățământ iau independent decizii cu privire la procesul educațional.
Scarlatina este o boală infecțioasă acută a grupului de infecții streptococice, care se manifestă prin intoxicație, leziuni purulente ale amigdalelor orofaringiene și o erupție cutanată caracteristică. Scarlatina afectează cel mai adesea copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 9 ani. Agentul cauzal este streptococul beta-hemolitic grupa A (Streptococcus pyogenes). Sursa de infecție este o persoană bolnavă sau un purtător de bacterii. Calea de transmitere este aeropurtată. Picăturile se formează atunci când pacientul tușește, strănută și chiar vorbește. Zboară la 0,5-1,5 m distanță de o persoană infectată. Amigdalele orofaringiene sunt „porțile” de infecție. Perioada de incubație durează de la 1 la 12 zile, mai des 2-7 zile.
Boala poate avea o evoluție ușoară, moderată sau severă. Prevenirea bolii constă în depistarea precoce și izolarea sursei de infecție. Pacienții cu scarlatina trebuie izolați timp de 10 zile dacă evoluția bolii este ușoară și fără complicații. După această perioadă, nu au voie să viziteze locurile publice: școli, birouri etc. pentru încă 12 zile. Deci izolarea durează cel puțin 3 săptămâni.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram