Kremlinul intenționează să-și consolideze influența asupra Moldovei, dar planurile Rusiei eșuiază / OPINIE
Administrația dictatorului rus Vladimir Putin a elaborat o strategie de subordonare politică și economică a Moldovei. Planul a fost creat încă în 2021 și a fost proiectat pentru o perioadă de 10 ani, dar intențiile Kremlinului de a “înghiți” Moldova suferă eșec, se subliniază într-o investigație realizată de Centrul “Dosar” și al unui grup de jurnaliști din Ucraina, SUA, Germania, Polonia, Belarus și Suedia.
Planul agresorului – “Obiective strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova” prevede un statut special pentru Transnistria, consolidarea propagandei ruse în mass-media locală, participarea forțată la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă și la Uniunea Economică Eurasiatică. Pentru a neutraliza politica externă a republicii Moldova, care contravine intereselor Kremlinului, Rusia intenționează să folosească dependența Moldovei de importurile din Rusia, notează obozrevatel. Astfel, în următorii 10 ani, Moscova planifică să se opună influenței NATO și UE în Moldova și să forțeze țara să participe la alianțe cu Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia și Kârgâzstan. De asemenea, Putin a încercat să împiedice autoritățile din Moldova în excludera Federației Ruse de la procesul de reglementare a conflictului transnistrean și să mențină baza militară rusă pe teritoriul nerecunoscut, notează sursa citată.
Unul dintre obiectivele importante ale Kremlinului a fost împiedicarea restricțiilor mass-media ruse în Moldova. Cu toate acestea, planul a eșuat: în 2022 guvernul țării a închis șase canale de televiziune rusești pentru a proteja cetățenii de dezinformare. Rusia și-a dorit să-și consolideze influența în Republica Moldova prin crearea de organizații neguvernamentale care să devină canale alternative de propagandă sau baze pentru FSB și Serviciul de informații externe.
Următorul pas al Moscovei – creșterea electoratului politicienilor pro-ruși din Moldova, formarea de sentimente pro-ruse în rândul elitelor din Moldova și renunțarea la politica de românizare (a unei posibile uniri cu România). De asemenea, s-a planificat sporirea exportului de mărfuri și servicii din Rusia, promovarea intereselor companiilor din Găgăuzia și din Transnistria. Potrivit experților chestionați de jurnaliștii de investigație, scopul Rusiei este de a face ca Moldova să nu mai aibă niciun control asupra politicii sale externe.
Vom reaminti, serviciile de informații americane, potrivit sursei citate, au declarat că forțele pro-ruse organizează proteste în Moldova pentru ”declanșarea unei revolte împotriva guvernului de la Chișinău”.
Urmăriți-ne pe Telegram