La Cernăuți de ziua ”Eroilor Sutei Cerești” a avut loc acțiunea ”Îngerii Memoriei”
Ucraina îi comemorează pe Eroii Sutei Cerești, care au apărat viitorul țării cu prețul vieții în urmă cu 9 ani.
La Cernăuți, lângă Memorialul Eroilor Sutei Cerești, a fost comemorată astăzi memoria participanților căzuți la Revoluție. Prin decretul președintelui Ucrainei din 11 februarie 2015, data de 20 februarie a fost stabilită ca Ziua Eroilor Sutei Cerești, scrie BucPress cu referire la ACC.
„Îmi amintesc cum tatăl meu m-a susținut mereu. Aveam 17 ani atunci. Iar tutela lui îmi lipsea crunt. A fost perioada admiterii la universitate, am vorbit mult despre asta cu el. M-a sprijinit în alegerea de a deveni medic. Principalul lucru pentru el a fost să ne facă pe fratele meu și pe mine oameni, ne-a dat mereu dreptul de a alege. Din păcate, criminalii și autorii acelor crime groaznice de pe Maidan nu au fost încă pedepsiți. Dar există speranță pentru o nouă lege care să le permită să fie condamnați în lipsă”, a spus Bogdan Aksenin, fiul Eroului Sutei Cerești.
Rudele și prietenii eroilor căzuți, participanții la Revoluție, personalitățile publice, oficialitățile, studenții s-au adunat în apropierea Memorialului. Au onorat memoria celor căzuți cu un moment de reculegere, au cântat imnul național, au ținut o rugăciune și au așezat flori și lămpi la Memorial.
„Astăzi organizăm Acțiunea „Îngerii amintirii”. Acesta este momentul în care toată lumea poate decupa un înger și îl poate atârna pe un copac. Numărul persoanelor dispuse crește în fiecare an. Acestea sunt simboluri ale memoriei nemuritoare. Cea mai înaltă manifestare a iubirii este a-și da viața pentru aproapele. Și acum copiii eroilor noștri Aksenin și Scerbaniuk continuă ceea ce au făcut părinților lor. Ei apără Ucraina. Ar trebui să știm că o persoană trăiește atâta timp cât trăiește memoria lui”, spune Galina Abramiuk, voluntară și participantă la Revoluția Demnității.
Comemorarea Zilei Eroilor Sutei Cerești și „acțiunea pașnică” a avut loc în diferite locații ale orașului: în piețe publice, piețe și instituții de învățământ.
„Zilele sângeroase din istoria modernă a Ucrainei – noi suntem martorii. Evenimentele din 2014 și din prezent sunt legate de o singură dorință de a deveni liberi și de a opri inamicul. Pe 20 februarie 2014, 48 de eroi ucraineni au murit, ei au fost primii eroi ai războiului ruso-ucrainean nedeclarat. Chiar și atunci a devenit clar că nicio negociere nu va salva situația. Guvernul a fugit, oamenii și-au asumat responsabilitatea. Maidanul reprezenta un singur stat suveran. Acum nu toate teritoriile sunt sub controlul nostru. Nu toate cazurile cetăţenilor din Maidan sunt investigate, infractorii nu sunt pedepsiţi. Dar va exista Ucraina, iar victoria este a noastră”, a adăugat Mihailo Pavliuk, participant la Revoluția Demnității.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Foto – Administrația Militară Cernăuți
Urmăriți-ne pe Telegram