La Cernăuţi numărul solicitărilor pentru ajutor medical a crescut din cauza căldurii
În regiunea Cernăuți, numărul apelurilor pentru ajutor medical a crescut din cauza vremii caniculare. Dacă în luna mai au fost până la 40 de astfel de apeluri la ambulanță, acum medicii au aproximativ 80 de apeluri pe zi.
Despre acest fapt scrie BucPress cu referire la Suspilne Cernivți.
Persoanele în vârstă sau persoanele cu boli cardiovasculare cel mai frecvent solicită ajutor medical în căldură. Sunt primite apeluri de la oameni care lucrează în grădină.
Dacă o persoană se simte rău acasă, este trimisă la un medic de familie, spune Volodimir Elenev, directorul general al centrului regional de asistență medicală de urgență. În același timp, echipele medicale merg la apeluri stradale.
„În 80% din cazuri, acordăm asistență pacienților, și ei se revin întru-cât se pot deplasa singuri și pleca acasă. Dacă dorește pacientul, îl putem transporta la spital. Dacă este o criză hipertonică gravă, cu creșterea tensiunii și nu scade, trebuie neapărat să-l ducem la spital”, spune Elenev.
Medicii sfătuiesc cetățenii să nu iese afară în căldură fără o nevoie urgentă. Iar dacă este o necesitate acută, trebuie să ia apă și o batistă, pe care o pot uda cu apă și, dacă este necesar, să o pună pe cap sau pe gât. Iar cei care au boli cronice trebuie să ia medicamente cu ei.
În timpul zilei, Policlinica Orășenească nr. 2 consultă mai mult de zece persoane care caută ajutor din cauza căldurii, spune terapeutul Liudmila Zaplitna. Se face mai ales prin telefon, deoarece pacienților le este greu să reziste la o temperatura ridicata.
Pe lângă pacienții cu tensiune ridicată arterială și boli cardiovasculare, vin la persoane cu exces de greutate și boli de rinichi din cauza stresului hidric. Până acum, nimeni nu a apelat la medici din cauza insolației.
“Astfel de oameni simt aceste schimbări de temperatură. Vin adesea din cauza unei dureri de cap, simțindu-se rău. Când vin la noi, le măsurăm tensiunea și temperatura, le oferim apă. Și abia apoi dăm câteva recomandări”, spune Zaplitna.
În timpul căldurii, medicul recomandă: luați o sticlă cu apă când ești afară; nu vă aflați sub lumina directă a soarelui; aerisiți camera, iar ziua închideți ferestrele și închideți draperiile pentru ca camera să nu fie înundată de soare; efectuați mai des curățarea umedă; faceți duș rece, dar nu imediat după ce ați venit de pe stradă; beți cât mai mult lichid, de dorit apă plată.
„Apa nu trebuie băută din frigider sau cu gheață. Pentru că atunci când te simți rău, nu poate decât să agraveze starea: vasele de sânge se spasmeasă și presiunea poate scădea, sau persoana își poate pierde cunoștința. Este mai bine de băut apă de temperatura camerei sau ceai”, spune Zaplitna.
Dacă o persoană are o creștere a temperaturii, amețeli și greață, dureri de cap, ar trebui să consulte un medic, spune Zaplitna.
„Căldura este cauzată de sosirea aerului cald din Africa, care se încălzește suplimentar pe teritoriul regiunii datorită vremii fără nori. Temperaturile observate în ultimele patru zile sunt un record, deoarece în această perioadă nu au mai fost înregistrate asemenea indice, de exemplu, pe 13 iulie, era de +37 de grade – aceasta este cu 4,2 grade mai mult decât recordul din 1959″, spune Halina Iermiiciuk, prognozista centrului hidrometeorologic regional.
Deja de joi până în weekend, temperatura aerului va fi în intervalul +30-32 de grade. Ploile sunt posibile în aceste zile. Iermiiciuk spune că scăderea treptată a temperaturii este legată de ciclonul care vine din Marea Baltică.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram