La Cernăuți s-a finalizat demolarea clădirii locative pe strada Ruska
La Cernăuți s-a finalizat demolarea clădirii avariate de pe strada Ruska, 6, al cărei zid s-a prăbușit pe 20 septembrie. Lucrările de dezasamblare au durat două săptămâni și au costat peste 3 milioane de grivne din bugetul orașului.
Despre aceasta a declarat viceprimarul orașului Cernăuți Vasili Zazuliak potrivit Suspilne Cernivți.
Anterior, pentru dezasamblarea clădirii au fost alocate peste 7 milioane de grivne. Acești bani au fost redistribuiți din cheltuielile pentru îmbunătățirea caselor de locuit și a dotărilor comunale. Decizia a fost luată laședința extraordinară a Comitetului executiv din 22 septembrie.
Zazuliak spune că suma de 7 milioane de grivne a fost determinată pe baza calculelor preliminare ale organizațiilor de construcții care au mers pe șantier în timpul prăbușirii. În prezent, costul tuturor lucrărilor este de peste 3 milioane de grivne
„Este o muncă periculoasă, etajele superioare din cărămidă au fost efectiv demontate cărămidă cu cărămidă. Se presupunea că va fi multă muncă manuală, dar astăzi toată lucrarea, împreună cu îndepărtarea deșeurilor și montarea gardului, va costa puțin, peste 3 milioane de grivne”.
În prezent, resturile de construcție trebuie îndepărtate de pe locul clădirii prăbușite, subsolul trebuie împrejmuit, iar gaura din peretele clădirii învecinate trebuie zidită. Aceasta s-a format deoarece clădirile împărțeau un singur zid.
“Sper că în zilele următoare vom putea restabili circulația transportului public. Aceasta este acum o mare problemă, mai ales pentru oamenii care locuiesc în cartierul Graviton și se deplasează în această direcție”, spune Zazuliak.
Reamintim că prăbușirea zidului clădirii a avut loc în seara zilei de 20 septembrie. După-amiaza, locuitorii au fost de acord să fie relocați, așa că au părăsit casa până în momentul prăbușirii. Nimeni nu a fost rănit.
Pentru prima dată, o parte a zidului din clădirea de pe strada Ruska nr. 6 din Cernăuți s-a prăbușit în urmă cu doi ani din cauza unei ploi torențiale. De atunci, locuitorii au fost sfătuiți să părăsească apartamentele.
În iulie 2023, în această clădire avariată au mai avut loc două prăbușiri. Apoi aprovizionarea cu gaz a fost limitată. Inițial, Consiliul local a propus locuitorilor clădirii să cofinanțeze reparațiile, dar după a doua prăbușire din iulie, s-a preconizat reparația clădirii doar cu bani de la bugetul orașului. Iar locuitorii urmau să se mute în apartamente cu o cameră. Locuitorii nu au fost de acord, dorind să li se ofere apartamente echivalente cu două și trei camere.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram