La Fântâna Albă a avut loc comemorarea românilor masacrați în anul 1941

La 1 aprilie 2025 se împlinesc 84 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă, o tragedie care a lăsat o rană adâncă în memoria românilor. În poiana Varnița, românii s-au adunat pentru a cinsti amintirea celor care, în căutarea libertății, au fost secerați de gloanțele puterii sovietice.
Cu lumânări aprinse, participanții au adus un omagiu miilor de victime, rostind rugăciuni și păstrând momente de reculegere. Prin această comemorare, românii reafirmă că istoria nu trebuie uitată, iar sacrificiul înaintașilor rămâne un simbol al luptei pentru dreptate și demnitate națională.
Tradițional în fâșiia de pădure Varnița a fost oficiată o slujbă de pomenire a celor omorâți nevinovați. Te-deum-ul a fost oficiat de un sobor de preoți în frunte cu protopopii, Ioan Gorda și Vasile Covalciuc.
1 Aprilie – o zi neagră pentru Nordul Bucovinei
La 1 aprilie 1941 a avut loc masacrul de la Fântâna Albă (în apropiere de graniţa cu România), în care şi-au pierdut viaţa, după cum spun martorii locali, aproximativ 3.000 de români bucovineni. Oamenii aflaseră, de la agitatori ai serviciilor speciale sovietice, care au cutreierat satele pe Valea Siretului timp de câteva săptămâni, că în ziua de 1 aprilie se va deschide graniţa şi astfel se vor putea refugia în România.
Cele aproximativ 3.000 de persoane din mai multe sate de pe Valea Siretului au format o coloană paşnică şi s-au îndreptat, la 1 aprilie 1941, spre graniţa cu România, purtând un steag alb cu însemne religioase, icoane, prapuri şi cruci din cetină. Când s-au apropiat de punctul de graniţă Fântâna Albă, în locul numit Varniţa, grănicerii sovietici au deschis focul şi au tras în plin în ei. Bătrâni, copii, femei au fost seceraţi cu rafale de mitraliere, apoi aruncaţi în gropi comune, unii fiind îngropaţi de vii. Supravieţuitorii au fost urmăriţi, torturaţi şi deportaţi.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Poze: Maria Andrieș, Vasile Rauț
Urmăriți-ne pe Telegram