La Muzeul din Oprișeni regăsim istoria neamului românesc în documente și imagini (VIDEO)
În clădirea veche a Casei parohiale din localitatea Oprișeni, regiunea Cernăuți, acum 20 de ani a fost inaugurat Muzeul de Arheologie și Etnografie „Maximilian Hacman”. Instituția muzeală are un specific etnografic și arheologic, fiind unicul Muzeu din nordul Bucovinei, unde sunt expuse artefacte din luptele purtate de Ștefan cel Mare și Sfânt pe acele meleaguri.
Muzeul de Arheologie și Etnografie „Maximilian Hacman” din satul Oprișeni, regiunea Cernăîuți a fost înființat în anul 2003, în clădirea fostei școli primare din sat, care a activat câteva decenii în incinta Casei parohiale din localitate. Ideea înființării unui asemenea muzeu i-a aparținut în totalitate unui vrednic fiu al stului Oprișeni – Nicolae Bodnariuc, profesor de istorie și director al școlii din sat. Din fragedă copilărie era pasionat de arta istoriei. Nicolae a început mai întâi să colecționeze nasturi, își amintește Axenia Bodnariuc, mama fondatorului acestei instituții muzeale.
„Când era el mititel a început a colecta (bumbi), nasturi, și venea și ne arăta: „Mamă, acesta are floricică, acesta are două găuri, acesta are patru găuri etc.”. El colecta, dar nu știa ce are în sufletul lui. A început a colecta flori, frunze… Venea de la școală și-mi spunea: „Mamă, la noi crește urzică, dar urzica trebuie păstrată că ea e pe cale de dispariție”. Și așa încet, încet Nicolae a ajuns unde a ajuns”, povestește cuprinsă de emoție doamna Axenia Bodnariuc.
De la câțiva nasturi pe care a început să-i adune în colecția sa, încă pe vremea când era elev la școală, Nicolae Bodnariuc, mai târziu a adunat de la oamenii din sat sute de obiecte vechi, documente, unelte de muncă, care mai târziu au devenit neîncăpătoare în curtea casei sale și trebuiau păstrate în încăperi speciale. Atunci Nicolae a lansat ideea de a inaugura în sat un Muzeu de Arheologie și Etnografie. Astăzi, Nicolae Bodnariuc se bucură foarte mult că a ajuns fericita ocazie să sărbătorească împreună cu oamenii din sat jubileul de 20 de ani de la inaugurarea Muzeului.
„Mă bucur foarte mult că am ajuns să sărbătorim jubileul de 20 de ani al Muzeului, de când s-a deschis acest frumos Muzeu în satul Oprișeni. Muzeul are colecții deosebit de frumoase și interesante, având materiale istorice pe care pot să le vadă toți locuitorii regiunii, din țara noastră, din țările noastre, oaspeți care vin la noi. Este chiar un centrul mic de științe care se face pe baza muzeului, copiii fac arheologie. Sunt foarte pasionați de acestă artă”, a mai spus fondatorul și directorul Muzeului de Arheologie și Etnografie din Oprișeni.
Chiar din primele zile a fost alături de Nicolae Bodnariuc și Liviu Rusu, un alt fiu al satului Oprișeni, care a susținut această ideie frumoasă.
„L-am susținut în realizarea acestui vis, pe atunci a fost susținut de Liga Tineretului Român „Junimea” și de ziarul „Junimea”. Am luat această inițiativă și am început întâi de la o cameră mică, care ne-a fost oferită în incinta Căminului cultural, pentru ca apoi să trecem în fosta casă parohială din sat. Unde am început cu 2-3 camere sus și astăzi această clădire impunătoare, veche și plină de istorie găzduiește acest Muzeu minunat”.
Muzeul „Maximilian Hacman” este un edificiu de cultură pentru locuitorii satului Oprișeni, în care se păstrează istoria, trecutul unui neam, spune Anișoara Stelimah, profesoară de română la școala din sat.
„Pentru fiecare sat muzeul este alături de școală și biserică un edifuciu de cultură și noi, oprișinenii, ne mândrim cu Muzeul de Arheologie și Etnografie „Maximilian Hacman”, care este o arhivă nu numai a satului natal, dar și a întregii Bucovine. În interiorul acestui muzei se păstrează lucruri care atestă prezența noastră pe aceste meleaguri mioritice de sute de ani”, afirmă doamna Ana Stelimah.
„Mă numesc Ion Pahon. Sunt locuitor al satului Oprișeni. Sunt foarte pasionat de toate lucrurile ce sunt legate de istorie. Pe parcursul acestor 20 de ani împreună cu domnul profesor Nicolae Bodnariuc am participat la amenajarea Muzeului, am organizat multe expoziție, multe exponate, am contribuit la instalarea acoperișilui pe Clădirea Muzeului”.
Cu prilejul celor 20 de ani de existență a Muzeului de Arheologie și Etnografie „Maximilian Hacman” în satul Oprișeni a fost organizată o sărbătoare, la care a participat și doamna Consul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, care a ținut să menționeze următoarele: „Mă simt ca acasă în Bucovina de nord, alături de acești oameni minunați. Și îi mulțumesc lui Dumnezeu că l-am cunoscut pe domnul Nicolae Bodnariuc, profesorul și directorul de școală cu predarea în limba română, care este un om extraordinar, bine pregătit, care a adus în sufletele noastre foarte multe bucurii pentru că instruește acești frumoși copii în arta arheologiei și etnografiei, în fiecare zi cu dăruire, cu dragoste își duce lecțiile și școala românească într-o formă în care nu mulți oameni au harul să o facă”.
Sărbătoarea Muzeului de Arheologie și Etnografie din Oprișeni s-a încheiat cu un spectacol susținut de artiștii amatori din sat, dar și cu inaugurarea Galeriei oamenilor de seamă din nordul și sudul Bucovinei.
Cei prezenți la sărbătoare au primit în dar din partea Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți și a săptămânalului „Monitorul Bucovinean” revistele pentru copii „Prichindeii din Cernăuți” și „Recreația Mare”, reviste editate cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
O mare parte dintre cei care au contribuit la fondarea, amenajarea și promovarea Muzeului de Arheologie și Etnografie „Maximilian Hacman” din satul Oprișeni au fost menționați cu diplome de mulțumire din partea direcției acestei instituții de cultură.
Urmăriți-ne pe Telegram