Marina Iliuc, originară din regiunea Cernăuți, pe scena proiectului „Oamenii dreptății”

Profesoara de limba română din Iordănești, regiunea Cernăuți, și-a prezentat povestea de viață pe scena Teatrului „Matei Vișnec” din Suceava în cadrul proiectului „Oamenii dreptății”, care cuprinde o serie de evenimente în care juriști, jurnaliști, artiști, activiști civici, profesori și tineri vorbesc în fața publicului despre dreptate și curaj.
Marina Iliuc s-a mutat de la Cernăuți în județul Suceava când a început războiul. S-a alăturat echipei „Rădăuțiul civic” chiar în primele luni de efort umanitar, iar de atunci, cu experiența ei pedagogică, a organizat cursuri de limba română în tabăra ISU de pe stadionul din Rădăuți sau la centrul comunitar pentru sute de persoane, ajutând în același timp, alte zeci de persoane cu diverse probleme care țin de integrare, documente, înscrierea copiilor la școală, acces la sistemul medical.
În discursul său, Martia Iliuc a prezentat povestea sutelor de mii refugiați, printre care unii, mai puțini, vorbitori de limba română, alții – persoane care nu știau mai nimic despre România până la declanșarea invaziei.
Marina coordonează diverse activități, organizează cursuri de limba română, activități pentru copii și diverse ateliere de lucru manual. Povestea ei de viață este marcată de o dorință profundă de a ajuta comunitatea. Proiectul „Oamenii dreptății” au arătat că Marina este un exemplu de solidaritate și dedicare, contribuind la integrarea refugiaților ucraineni în România și la refacerea vieților acestora într-un context dificil.
Într-un interviu pentru Scena9, Marina constată că regiunea Cernăuți este una dintre cele mai liniștite din Ucraina și mulți bărbați s-au strămutat intern acolo, ca să fie cât mai departe de front. Însă, spune Marina, când merge acasă, „satele-s pustii”.
În ultimii ani, ea s-a obișnuit cu această realitate transfrontalieră și zice că a devenit „mai emoțională”. „Pentru că, când afli istoria fiecăruia, începi să te gândeşti mai mult la viaţă şi începi să preţuieşti totul”, spune ea. Refugiatele ucrainene din Rădăuți îi arată Marinei poze cu casele lor distruse, îi povestesc cum au rămas fără nimic. „Văd lacrimi în ochi şi trebuie să fiu şi eu tare în faţa lor şi să le susţin. (…) Am ajuns să le fiu şi psiholog şi traducător”, spune Marina Iliuc, originară din satul Iordănești, regiunea Cernăuți.
Urmăriți-ne pe Telegram