Mass-media: Ucraina nu poate adera la NATO din cauza corupției
La viitorul summit NATO de la Washington, Ucrainei i se va spune că este prea coruptă în prezent pentru a se alătura Alianței, scrie The Telegraph Daily, citând propriile surse, conform Audiovizualului public Suspilne:UA.
Alianța va cere Kievului „pași suplimentari” înainte ca negocierile privind aderarea să avanseze, a declarat un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat al SUA.
Poziția va fi expusă într-o formă scrisă în comunicatul NATO, care va fi semnat la summitul anual al Alianței, programat între 9 și 11 iulie.
„Pe măsură ce ei continuă să efectueze aceste reforme, vrem să-i lăudăm, vrem să discutăm despre pașii suplimentari care trebuie făcuți, în special în combaterea corupției. Aceasta este o prioritate pentru mulți dintre noi la masă”, a declarat oficialul The Telegraph.
Perspectivele aderării Ucrainei la Alianța
Pe 30 septembrie 2022, președintele Volodimir Zelenski, președintele Radei Supreme Ruslan Ștefanciuk și premierul Denis Șmîgal au semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO printr-un procedeu accelerat. Procedura respectivă prevede aderarea la NATO fără Planul de Acțiune pentru Membrii Asociați (PAM).
Secretarul general al NATO, Stoltenberg, a declarat în aceeași zi că aderarea Ucrainei la NATO depinde de acordul tuturor celor 30 de aliați. Șefii unor țări din Europa Centrală și de Est au sprijinit oficial aderarea Ucrainei la NATO.
În urma summitului din 11-12 iulie de la Vilnius, țările NATO au adoptat un pachet de trei componente pentru apropierea Ucrainei de Alianță, renunțând la Planul de Acțiune pentru Membrii Asociați (PAM), dar Kievul nu a primit încă o invitație completă.
Delegația ucraineană s-a întors acasă de la summitul NATO de la Vilnius cu garanții de securitate pe calea către Alianță. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina va putea adera când „alții vor fi de acord și condițiile vor fi îndeplinite”.
Consiliul Ucraina-NATO
Crearea Consiliului Ucraina-NATO este unul dintre cele trei elemente ale pachetului pentru a apropia Ucraina și mai mult de NATO.
Secretarul general, Jens Stoltenberg, a explicat la summitul de la Vilnius cum va fi diferită activitatea Consiliului Ucraina-NATO față de comisia precedentă. Potrivit lui, membrii Consiliului vor putea lua decizii la nivel de aliați NATO.
Prima ședință a Consiliului Ucraina-NATO la nivel de miniștri ai afacerilor externe ai țărilor Alianței a avut loc la Bruxelles pe 29 noiembrie 2023. La ședință a fost aprobat un program de lucru „ambițios” pentru anul 2024, care include securitatea energetică, inovația și cooperarea. În plus, NATO a oferit recomandări cu privire la reformele prioritare în Ucraina.
Urmăriți-ne pe Telegram