„Minuni” la Vama din Odesa: Cum a reușit conducerea să cumpere mașini de lux și apartamente cu 35-50 de mii de grivne

„Minuni” la Vama din Odesa: Cum a reușit conducerea să cumpere mașini de lux și apartamente cu 35-50 de mii de grivne. Jurnaliștii proiectului de investigație „Hapuga.ua” au efectuat o vizită la biroul Vămii din Odesa, pentru a investiga bunurile cumpărate la prețuri exagerat de mici și pentru a afla cum anumiți vameși din Odesa „au uitat” sau „au omis” să declare corect veniturile în declarațiile pentru Agenția Națională de Combatere a Corupției, potrivit tsn.ua.
Ce se știe despre conducerea vămii și veniturile acestora
Vama din Odesa este condusă, din octombrie anul trecut, de Andrii Koliver. În vara anului 2022, Koliver a achiziționat un Audi Q7, iar, potrivit mass-media, soția sa conduce un automobil „Lexus”, cumpărat în ianuarie anul trecut.
Deși nu sunt semnalate probleme cu declarațiile de avere ale lui Koliver, subordonații săi par să aibă o „boală” pe care am putea-o numi „viclenii cinice”. Aceștia încalcă flagrant legea, prezentând în declarațiile lor aberații evidente. Un exemplu este Volodimir Alekseev, adjunctul șefului Vămii din Odesa, care a depus deja declarația pentru anul trecut. În aceasta, Alekseev declară 20 de milioane de grivne în numerar. Este greu de înțeles de unde provine o sumă atât de mare, având în vedere că în 2023, Alekseev declara doar 2 milioane de grivne.
Jurnaliștii au încercat să-l întrebe pe Alekseev despre economiile sale impresionante, însă la Vama din Odesa există reguli speciale de comunicare pentru vameșii de acest rang. „Vă adresați către departamentul relevant al Serviciului Vamal de Stat, iar apoi primim o dispoziție corespunzătoare și pregătim un răspuns scris sau verbal”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Vămii din Odesa, Olena Huseva.
Jurnaliștii au trimis solicitarea, dar milioanele uriașe nu sunt singura surpriză din declarația lui Alekseev. Deși ocupă funcția de viceșef al Vămii din Odesa, acesta nu declară nicio proprietate imobiliară în Odesa, inclusiv chirii, așa cum cere legislația anticorupție. În schimb, Alekseev a menționat doar un apartament în Kiev. Concierge-ul acestuia a dezvăluit informații șocante – familia Alekseev a vândut apartamentul.
Astfel, ce observăm? Viceșeful Vămii din Odesa, Volodimir Alekseev, „pe hârtie”, nu deține nicio locuință în Odesa, iar legislația nu îi impune nici să declare o proprietate în Franța. În ceea ce privește mașina, Alekseev preferă „Lexusul”, care este înregistrat pe numele mamei sale. Cu toate acestea, jurnaliștii nu au observat niciodată această mașină în apropierea clădirii Vămii din Odesa, în timpul unei săptămâni întregi de observații.
Ce mașini conduc angajații Vămii
Odesa, 11 februarie, ora 8 dimineața. Clădirea vămii. Una câte una, aici intră mașini scumpe… Volkswagen Touareg condus de Dmitro Bilozub, adjuncutl șefului Departamentului pentru Prevenirea și Combaterea Corupției. Mașina este înregistrată pe numele mamei sale.
Iată-l pe Ihor Boiciun, adjunctul șefului Departamentului de evidență și exploatare a bunurilor din cadrul Direcției administrative și economice a Vămii din Odesa. El conduce un „Hyundai Santa Fe” din 2022, care costă 35 de mii de dolari. Veniturile lui Boiciun nu îi permit să achiziționeze un astfel de automobil, motiv pentru care l-a înregistrat pe numele fiicei sale, Anastasia. De altfel, aceasta a fost PFA, dar și-a închis afacerea acum 5 ani, iar proveniența fondurilor pentru achiziționarea mașinii rămâne suspectă.
„Jaguar F-Pace” a fost cumpărat de Irina Kaplanian, inspectorul-șef al Departamentului de pregătire profesională a personalului vămii. Mașina a fost achiziționată în februarie anul trecut cu mai mult de 20 de mii de dolari, așa că așteptăm ca aceasta să apară în declarația doamnei Irina.
În ceea ce privește „Jeep Renegade”, acesta este cu adevărat o „comoară” pentru Agenția Națională de Combatere a Corupției. A fost cumpărat de Ludmila Kalabina, adjunctul șefului Departamentului de verificări documentare din cadrul direcției de audit vamal. Ea a achiziționat-o cu 35 de mii de grivne. Deși este un automobil second-hand din SUA, acest model a fost cumpărat în America cu doar 2.900 de dolari, ceea ce nu corespunde prețului declarat în declarația angajatei vămii.
„Poate am fi reușit să înregistrăm și să vă arătăm și mai multe mașini interesante ale vameșilor din Odesa, dar vizita noastră a stârnit un mare interes din partea poliției locale. La început, paznicul vămii a sunat poliția în legătură cu mașina noastră”, se arată în materialul de investigație.
Înainte ca poliția să ajungă, jurnaliștii au observat o „Toyota Corolla” lângă mașina lor. Echipajul acesteia părea să monitorizeze situația, iar un polițist părea să raporteze incidentul la telefon.
Scheme la Vama din Odesa
Să trecem la informațiile interne și la analiza care ar putea explica averile considerabile ale angajaților Vămii din Odesa. Vama este implicată în diverse scheme de contrabandă. Aici se practică contrabanda „specifică” cu țigări, care sunt exportate, dar și substanțe narcotice care părăsesc Ucraina, fiind descoperite ulterior de vameșii străini, reșine sursa citată.
Totuși, poate cea mai importantă schemă din care se hrănesc vameșii corupți din Odesa este subestimarea artificială a valorii vamale a mărfurilor importate în Ucraina.
Potrivit jurnaliștilor, mai multe companii evită plata taxelor pentru cel puțin 30% din valoarea reală a mărfurilor. Nu este exclus ca aceste firme să lucreze pentru persoane bine cunoscute în cercurile de contrabandă, precum Semențov, Hrustaliov, Shuba, Volodin și altele.
Schema funcționează astfel: mărfurile din Turcia ajung în Ucraina cu două pachete de documente. Primul pachet este cel oficial, emis de autoritățile turce, în care sunt prezentate informațiile reale. Însă, participanții la schemă pregătesc un al doilea pachet de documente, unul falsificat, în care modifică caracteristicile – reduc greutatea, denumirile și codurile produselor, ceea ce face ca valoarea mărfurilor la intrarea în Odesa să scadă cu 30%. Pentru aceste „corectări”, persoanele implicate din cadrul vămii primesc plăți în numerar, iar bugetul Ucrainei nu primește milioane de grivne.
Cine se află în spatele schemelor la Vama din Odesa
Unul dintre ”arhitecții” principalelor scheme de corupție la Vama din Odesa este Vladimir Alekseev, cunoscut deja, alături de Evhenii Ivanov, care ocupă funcția de șef al Departamentului pentru prevenirea și combaterea corupției. Acest funcționar deține doar o mașină, iar întreaga sa proprietate imobiliară este pe numele soției sale. Aceasta din urmă pare să aibă „noroc” incredibil, având în vedere că a reușit să cumpere un apartament în Odesa, în complexul „Kadorr”, pentru doar 50.000 de grivne. Prețul real al unui apartament în acest complex se ridică la milioane de grivne.
Casierul Vămii din Odesa este considerat Valentin Briuhovețki, inspector-șef al Departamentului operativ al administrației pentru contrabandă. Declarația acestui funcționar este una modestă: un apartament vechi și mașini simple. Cu toate acestea, potrivit informațiilor mass-media, Valentin folosește „Toyota Tundra” și recent a trecut la un automobil electric Zeekr 1, înregistrat pe numele mamei sale.
Este extrem de dificil să prindem în flagrant un vameș care primește bani pentru diverse fapte, mai ales în Odesa. Cu toate acestea, există posibilitatea de a verifica documentele pe baza căror documente o anumită firmă își declară mărfurile la vamă. Datorită acordului internațional cu Turcia, în cazul unei solicitări din partea Ucrainei, Turcia trebuie să furnizeze toate pachetele de documente reale în termen de o săptămână pentru fiecare produs care ajunge în Odesa. Acestea pot fi comparate cu pachetul de documente care circulă prin vama ucraineană. Dacă sunt comparate, se va înțelege imediat cine a fraudat și cu cât. Cel mai important este să existe voința de a face cererea corespunzătoare, potrivit sursei citate.
Urmăriți-ne pe Telegram