Moment istoric: Biserica Ortodoxă Română binecuvântează crearea unei structuri religioase în Ucraina
În cadrul ședinței de lucru desfășurate la Palatul Patriarhiei de la București, la data de 29 februarie 2024, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat mai multe hotărâri, printre care și punctul 11, care vizează sprijinul acordat inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina pentru refacerea comuniunii cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, informează Agenția BucPress, citând portalul oficial de știri al Patriarhiei Române Basilica.ro
Hotărârea 11 reprezintă un pas semnificativ în consolidarea legăturilor spirituale între românii ortodocși din Ucraina și Biserica Ortodoxă Română. Sfântul Sinod a exprimat „binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”.
„Lucrările Sfântului Sinod al BOR din 29 februarie 2024 au fost încununate cu aprobarea unor hotărâri demult așteptate de comunitățile istorice românești din afara granițelor, dar mai ales de cele din R. Moldova și Ucraina. Înțelepciunea si diplomația ierarhilor BOR dar și a Preafericitului Daniel s-au manifestat prin aprobarea acestor Hotărâri, prin încurajarea preoților și a comunităților religioase care au revenit sau vor sa revină în sânul Patriarhiei Romane, dar și prin înființarea structurii religioase „Biserica Ortodoxa Romană din Ucraina” care va permite comunităților istorice din nordul Bucovinei și sudul Basarabiei sa revină in sânul Patriarhiei Romane, având în vedere luptele religioase dintre BORu și Biserica autocefala a Kievului. Așteptăm ca în același spirit, statul român să intervină pe lângă autoritățile de la Kiev în vederea creării climatului necesar în vederea revenirii parohiilor românești la Patriarhia Romană și în vederea prevenirii abuzurilor de orice fel fata de preoții și enoriașii români de acolo”, a comentat decizia Sfântului Sinod avocatul Iulian Rusanovschi.
FOTO: Sergiu Barbuța/Mănăstirea Putna 2021
Urmăriți-ne pe Telegram