Mărțișoare geopolitice. Politolog ucrainean despre trilaterala România-Ucraina-R.Moldova
Începutul primăverii ar trebui întâmpinat cu inițiative geopolitice simbolice. Mărțișorul este o sărbătoare a sosirii primăverii, sărbătorită în Republica Moldova, România și o serie de regiuni ale Ucrainei.
„Îmi propun să folosim această zi pentru a începe formarea unui triunghi al acestor state pentru a întări securitatea regiunii Mării Negre. Și nu numai pentru asta”, scrie politologul ucrainean Yevhen Mahda, director al Instititutului de Politică Mondială de la Kiev.
Reacția din Ucraina la congresul „deputaților de toate nivelurile” autoproclamatei Transnistrii, care a avut loc pe 28 februarie la Tiraspol, a fost dovada nu atât a influenței Kremlinului în regiune, cât a conștientizării slabe în Ucraina despre situaţia din Moldova şi România. Ambele țări trec prin alegeri prezidențiale (în România – și parlamentare) în acest an, așa că situația din ele va deveni din ce în ce mai acută.
Pare potrivit în această situație să depunem eforturi pentru triunghiul Moldova-România-Ucraina cu centrul la Constanța. Politica iubește simbolurile, Constanța este astăzi unul dintre principalele porturi prin care mărfurile merg spre și dinspre Ucraina. „Maskava” a fost scufundată lângă acest oraș din Marea Neagră, deși nu este un crucișător rusesc cu rachete, ci un distrugător sovietic.
Valoarea politică adăugată a noii figuri de geometrie politică pentru Ucraina este evidentă: pe fondul scăderii activității în triunghiul Lublin, Kievul oficial trebuie să-și demonstreze capacitățile de a consolida securitatea regională. Formarea unei bune vecinătăți este unul dintre instrumentele importante și realiste ale acestui proces. În plus, spre deosebire de triunghiul de la Lublin, acest format poate fi creat de o țară care a aderat relativ recent la UE și de republicile post-sovietice.
Sarcini și forme de activitate ale triunghiului Moldova-România-Ucraina:
– Consolidarea securității în regiunea Mării Negre în condițiile agresiunii pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei
– Crearea unei brigăzi armate tripartite comune pe baza exemplului PolLytUkrBrig numit „Kostiantyn Ostrozky”
– Promovarea integrării europene a Moldovei și Ucrainei, întărirea instrumentelor de mecenat informal al României în această materie
– Combaterea influenței negative a Rusiei asupra desfășurării alegerilor din Moldova și România, contracararea răspândirii falsurilor și a dezinformarii despre războiul din Ucraina
– Difuzarea către țările vecine a poziției Kievului cu privire la imposibilitatea organizării alegerilor în timpul ostilităților din Ucraina
– Promovarea protecţiei ecologiei Nistrului şi Dunării
– Crearea premiselor pentru schimbări pozitive în climatul investițional al Moldovei și Ucrainei, consolidarea succeselor integrării europene a României
– Consolidarea securității energetice a regiunii
– Coordonarea pozitiilor privind utilizarea Marii Negre, tranzitul de marfuri si servicii etc
– Consolidarea securității energetice și potențialului de tranzit al țărilor participante la proiect.
Desigur, aceasta nu este o listă exhaustivă a posibilelor direcții de cooperare. Situația de pe malul Mării Negre, Nistrului și Dunării necesită acțiuni asimetrice și de inițiativă.
Urmăriți-ne pe Telegram