Muzeul de Artă din regiunea Cernăuți a sărbătorit 35 de ani de existență
În prezent, numărul exponatelor din colecția principală a muzeului este de 13.391 de opere.
Prima expoziție permanentă a muzeului a fost deschisă încă din 1996.
La sfârșitul anilor ’90, cu ajutorul societății civile și pe fondul valului de “perestroika”, muzeului i s-a oferit o clădire unică în centrul orașului Cernăuți (Piața Centrală, nr. 10). Construită la începutul secolului al XX-lea în stilul secesiunii vieneze, clădirea este deja un întreg monument de arhitectură și se potrivește cel mai bine pentru expunerea operelor de artă. Aici, muzeul a început să se formeze cu adevărat și și-a crescut treptat capacitățile.
O parte semnificativă a colecției de artă a fost transferată muzeului de la Muzeul Regional de Istorie și Etnografie din Cernăuți, departamentul de artă al căruia a servit drept bază pentru fondarea muzeului de artă. Ulterior, au fost adăugate opere aduse de către personalul muzeului de la expediții, transferate de către Direcția Expozițiilor de Artă a Ucrainei, achiziționate de la artiști sau de la persoane private sau primite de la acestea. În prezent, numărul de exponate din colecția principală a muzeului este de 13.391 de opere. Cele mai bune dintre acestea sunt prezentate în expoziția permanentă, care îi introduce pe vizitatori în arta cultă ucraineană, în special în arta bucovineană, pictura laică din secolul al XIX-lea până la prima jumătate a secolului al XX-lea și artele plastice din a doua jumătate a secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea. În mod separat, sunt prezentate exemple de artă populară din secolele al XIX-lea și al XX-lea, accentul fiind pus pe diversele motive ale ornamentelor care împodobesc obiectele.
Prima expoziție permanentă a muzeului a fost deschisă încă din 1996. Cea mai mare secțiune a acesteia a prezentat tocmai ornamentul tradițional bucovinean, în principal pe exemple de opere de artă populară. În 2013, o parte din expoziție a fost modificată. În sălile în care anterior erau expuse opere de artă populară, a fost construită secțiunea “Artele plastice din a doua jumătate a secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea”. Începând de atunci, colecția Muzeului de Artă din regiunea Cernăuți a fost prezentată în întreaga sa splendoare, prezentând cele mai bune lucrări de pictură, grafică și sculptură.
La muzeu lucrează un colectiv care păstrează, studiază și popularizează operele de artă. Instituția a fost condusă în trecut de Anatoli Kusinschi (1988-1995) și Tatiana Dugaeva (1995-2004). Din toamna anului 2004, directorul muzeului este Inna Kitsul. Angajații se ocupă de cercetare științifică, participă la conferințe științifice-practice și publică în reviste științifice-populare ale muzeului. De mulți ani, muzeul găzduiește expoziții și evenimente în cadrul proiectelor “Vyzhyvanyi Dyvotvir” (curator – O. Denisova) și “Literaturno-mystetska Bukovyna” (curator – L. Kurushchak).
În anii 2000, muzeul a colaborat cu parteneri din străinătate din Austria, Germania și România. Datorită colaborării cu partenerii austrieci în domeniul culturii, a fost publicat albumul “Muzeul de Artă din Cernăuți” (2006) și a avut loc o expoziție de lucrări de artă a artiștilor bucovineni în orașul Klagenfurt (2009). Anul acesta, în România a avut loc o întâlnire artistică ucraineano-română, finanțată de Fondul European “Phare”, în cadrul unui proiect comun între Muzeul de Artă din Regiunea Cernăuți și complexul muzeal din orașul Suceava (România). În 2011, datorită colaborării muzeului cu Institutul Bucovinei din orașul Augsburg, arta plastică bucovineană a fost prezentată în Schwaben (Germania). Ca urmare a acestor proiecte, au fost publicate cataloage de expoziții.
În prezent, sunt deschise expozițiile permanente pentru vizitatori, dar se organizează și expoziții temporare și diverse prezentări. Angajații instituției dezvoltă cooperarea cu muzeele care au fost nevoite să-și schimbe locația, cu refugiații care au găsit adăpost în regiunea noastră, implicându-i în organizarea de evenimente comune.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram – https://t.me/bucpress
Urmăriți-ne pe Telegram